12. Oct 2023

KNX hackathon-finalisten demonstreren duurzaamheid met KNX op KNXperience 2023

KNX hackathon-finalisten demonstreren duurzaamheid met KNX op KNXperience 2023
KNX hackathon-finalisten demonstreren duurzaamheid met KNX op KNXperience 2023

Klimaatverandering is een dringende kwestie die ons op wereldwijde schaal raakt. In een wereld die wordt geconfronteerd met toenemende milieu-uitdagingen en energiecrises, heeft KNX-technologie de kracht om een positieve katalysator te zijn bij het bereiken van een duurzamere wereld en een verminderde CO2-voetafdruk. De KNX-gemeenschap bewijst voortdurend zeer bekwaam te zijn in het gebruik van KNX op tal van manieren, door wereldwijd opmerkelijke KNX-projecten uit te voeren en innovatieve KNX-oplossingen en -producten te creëren. Door aanvragen voor de KNX Hackathon te openen, konden de slimme geesten van de KNX-community uitstekende ideeën, oplossingen en producten invoeren om te laten zien hoe nuttig KNX kan zijn om een verhoogde energie-efficiëntie in huizen en gebouwen te bereiken. Vijf finalisten werden geselecteerd om hun inzending te presenteren op KNXperience 2023. Luc Vercruyssen van CDI Projects won de KNX Hackathon met zijn Luka Energy Manager.

Krachten bundelen om een duurzamere toekomst te creëren met KNX

Duurzaamheid is een van de belangrijkste onderwerpen voor KNX. Dankzij de steeds evoluerende functies, veelzijdige toepasbaarheid en brede interoperabiliteit, is 's werelds toonaangevende technische standaard voor slimme huizen en gebouwen de basis geweest voor de meest innovatieve en baanbrekende energiebeheeroplossingen in de residentiële en commerciële bouwsector. En hoewel KNX al algemeen wordt erkend voor het verbeteren van het leven van mensen en het positief beïnvloeden van het klimaat, heeft de KNX Hackathon opnieuw aangetoond hoe krachtig KNX-technologie kan zijn als het gaat om energiebesparing en het verkleinen van de ecologische voetafdruk van slimme huizen en gebouwen.

Bewijzen dat KNX een impact heeft op het besparen van energie en het verminderen van de uitstoot van CO2-voetafdruk

De wedstrijd stond open voor iedereen van over de hele wereld die in staat is om te laten zien hoe je energie kunt besparen met KNX. Elk individu of team kon deelnemen, inclusief studenten, hobbyisten, professionals, wetenschappelijke partners, fabrikanten, enz. Uit alle ontvangen inzendingen selecteerde een jury van KNX-experts vijf finalisten met uitstekende oplossingen of projecten die KNX gebruiken om meer duurzaamheid te bereiken. De finalisten hadden de mogelijkheid om de jury en de gemeenschap te overtuigen met een interview over hun project tijdens KNXperience op 26 september. Op basis van zijn overtuigende argumenten hoe energie kon worden bespaard met KNX, werd Luc Vercruyssen van CDI Projects gekozen als de winnaar van de KNX Hackathon.

Een samenvatting van de inzendingen van de winnaar en finalisten

Winnaar: Luka Energy Manager door CDI Projects

De Luka Energy Manager kan meestal het verbruik van zelfgegenereerde energie in een huis met een KNX-installatie tot 90% verhogen. LUKA maakt verbinding met het KNX-netwerk via een KNX/IP-router en maakt gebruik van KNX-switchactuatoren en KNX-gateways om energiestromen te meten en technische installaties zoals EV-opladers, PV-arrays, warmtepompen, thuisbatterijen en andere apparaten te regelen. Het gebruikt ook webservices zoals weersvoorspellingen en elektriciteitstarieven om alle informatie te verzamelen die nodig is om de energiestromen te optimaliseren. Het gebruik van KNX om te communiceren met smart home-componenten zorgt voor een toekomstbestendig, flexibel en betrouwbaar systeem. Door standaard kant-en-klare KNX-interfaces te gebruiken, is er geen softwareontwikkeling nodig om deze apparaten te bedienen.

xxter Smart Energy Manager door xxter

xxter ontwikkelde de op KNX gebaseerde Smart Energy Manager (SEM) die niet alleen het energieverbruik en de productie bewaakt, maar deze ook slim beheert. Op basis van de voorspelling van de energieproductie, die automatisch met indrukwekkende nauwkeurigheid kan worden voorspeld op basis van factoren zoals de weersvoorspelling, dynamische prijsinformatie en de typische behoeften van de klant, wordt het beste schema opgesteld om het energieverbruik van het net te minimaliseren, waardoor de kosten en de ecologische voetafdruk worden verminderd. Een voorbeeld van een dergelijke planning zou zijn om een elektrische auto op te laden wanneer er veel zonne-energie beschikbaar is, of wanneer de huidige (uur)elektriciteitsprijzen van de leverancier laag zijn. De xxter SEM kan ook thuisbatterijen automatisch beheren om de efficiëntie van zelfgeproduceerde energie verder te verbeteren.

EMergy'nX: Energiebeheer samenvoegen KNX & IoT voor planetaire noodsituaties om CO2 te verminderen door Can'nX

Can'nX presenteerde een op maat gemaakte oplossing met behulp van PV-panelen en opslag in combinatie met hun energieoptimalisatiesoftware van Can'nX Emergy'nX. Hybride omvormers voor de productie van PV-panelen, gecombineerd met energieopslagbatterijen, werden geïntegreerd in de bestaande KNX-installatie met warmwatertanks, HVAC, zwembadfiltratie, zwembadwarmtepompen en oplaadstations voor elektrische voertuigen. De energieoptimalisatiesoftware maakt het mogelijk om de automatische controle van grote stroomverbruikers nauwkeurig af te stemmen, met prioritaire bestellingen die door de inzittende worden gekozen, zonder afbreuk te doen aan hun comfort. Op basis van fluctuerende energiekosten en PV-productieniveaus beheert het de laad- en ontlaadcycli van de batterij en de automatische werking van de benodigde apparatuur om een energieoverschot te creëren, waardoor het gebruik tijdens perioden van hoge elektriciteitsprijzen wordt geminimaliseerd.

Energie-efficiëntie door innovatief BA-concept geïmplementeerd met Eisbaer-software door René Rieck

LOCAL+ is een initiatief van architectuurstudenten van Hogeschool Aken. De ontwerpuitdaging was om een gebouw te ontwikkelen dat overtollige energie produceert door middel van innovatieve en toekomstgerichte systemen: een zogenaamd plus-energiehuis dat bijna zelfvoorzienend is. Een centraal waterstofsysteem, dat in wisselwerking staat met andere componenten, werd gespecificeerd als de belangrijkste energiebron en beloofde tot 65% zelfvoorziening. Andere componenten zijn een ondergrondse ijsopslag, PVT-collectoren en een warmtepomp. In de praktijk werd het waterstofsysteem afgeschaft vanwege een korte levensduur en werd de ijsopslagfaciliteit verkleind vanwege ondergrondse bouwbeperkingen. Afgezien van deze locatiegerelateerde beperkingen, werd het systeem geïmplementeerd in lijn met de plannen en maakt het gebruik van KNX-apparaten die via KNX IP Secure zijn verbonden met de EisBaer Software PV Manager. In dit project biedt EisBaer-software de algehele besturingsoplossing voor alle diensten, inclusief de HVAC, watertemperatuur en energiebeheer.

Project Sharlynsland door Lynn Bayer & Sharon Rischard

In 2019 was de missie om een zelfvoorzienende woning te creëren. Dit was een geleidelijk proces waarbij het energieverbruik werd gemonitord en geanalyseerd, smart home-technologieën werden geïntegreerd en hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen werden gebruikt. Een cruciaal onderdeel van dit project was het gebruik van KNX-automatiserings- en bewakingssystemen om de manier waarop energie werd gebruikt te verbeteren. Door de automatiserings- en bewakingsmogelijkheden voortdurend te verkennen en uit te breiden, hebben ze hun huis omgetoverd tot een slimme en efficiënte leefruimte. Deze reis naar meer specifieke automatisering en monitoring heeft hen in staat gesteld om meer controle te krijgen over het energieverbruik en de duurzaamheidsinspanningen.

De winnaar van de KNX Hackathon ontvangt een trofee en prijzengeld van 3000 EUR en werd uitgenodigd om de winnende oplossing te presenteren tijdens de KNX Scientific Conference in Barcelona op 10 oktober. Tot eind oktober kunt u nog steeds de KNX Hackathon-finalistensessies op aanvraag bekijken op https://knxperience.knx.org

Social Share:

  • Highlights