26. Sep 2024

KNX Awards 2024: 15e editie zet het beste in slimme huis- en gebouwautomatisering in de schijnwerpers

KNX Awards 2024: 15e editie zet het beste in slimme huis- en gebouwautomatisering in de schijnwerpers
KNX Awards 2024: 15e editie zet het beste in slimme huis- en gebouwautomatisering in de schijnwerpers

Elke dag worden er visionaire, creatieve en innovatieve smart home en building projecten gerealiseerd met behulp van KNX technologie. Na een uitgebreid inschrijvingsproces voor de KNX Awards 2024, selecteerde een panel van gewaardeerde experts 55 uitmuntende KNX projecten uit een groot aantal inzendingen. Hiervan werden 12 projecten en 1 KNX Member geëerd met de prestigieuze award, aangekondigd tijdens een online ceremonie na een introductie door eminente presentatoren. Duizenden kijkers van de wereldwijde KNX gemeenschap waren getuige van het evenement, waar het publiek opnieuw een belangrijke rol speelde door live te stemmen voor de People's Choice Award. Bovendien werd een speciale Lifetime Achievement Award uitgereikt aan de aftredende KNX President, Franz Kammerl, als erkenning voor zijn blijvende bijdragen aan KNX.

14 KNX Awards uitgereikt door VIP's uit de wereldwijde industrie

De genomineerden in veertien categorieën werden voorgesteld door sleutelfiguren uit de woning- en bouwindustrie, die ook de eer hadden om de winnaars van de KNX Award aan te kondigen: Kristel Osorio, vertegenwoordiger van KNX LATAM, Daniel Lee, voorzitter van KNX Korea, Massimo Valerii, voorzitter van KNX Italië, Luc Vercruyssen, KNX Hackathon 2023 winnaar en CEO van CDI Projects, Jean-Christophe Krieger, Strategy & Partnerships KNX Ecosystem en VP van KNX Association, Dan Jago, Directeur van Inavate en Hiddenwires Magazines, Katja Schuster, Oprichter van Women in KNX, Blaise Mempouo, Directeur van KNX-EDGE Training, José Miguel Romero Castelló, CEO van Futurasmus KNX Test Lab & Hans-Joachim Langels, Product & Marketing Manager van Siemens.

Wereldwijde innovatie gevierd op de 2024 KNX Awards

De 2024 KNX Award-winnende projecten strekken zich uit over verschillende landen, waaronder Argentinië, Oostenrijk, België, Egypte, Italië, Irak, Maleisië, Spanje, Zwitserland en het VK. Deze projecten bevatten uitgebreide en innovatieve installaties, zoals het Aldi Logistics Platform Control Project of het MOD UK - Single Living Accommodation (SLA) programma. Daarnaast werden intelligente residentiële gebouwen en educatieve projecten, waaronder het Porto KNX Learning platform, erkend voor hun uitmuntendheid en tonen ze het beste in smart home oplossingen wereldwijd. De 15de editie van de KNX Awards vond plaats op 25 september en bekroonde opnieuw de toonaangevende innovaties in slimme gebouwtechnologie. Elke winnaar ontving een trofee, een certificaat en een geldprijs van 1.000 EUR.

Voor diegenen die het evenement gemist hebben, de 2024 KNX Awards ceremonie kan on-demand bekeken worden op het KNX Association YouTube kanaal.

KNX Awards 2024: De winnaars

Smart Home Award - Afrika, Amerika, Australië: Palm Hills Smart Villa door Twin Line Technologies (Egypte)

Palm Hills Smart Villa door Twin Line Technologies (Egypte)
Palm Hills Smart Villa door Twin Line Technologies (Egypte)

Tijdens de ontwikkeling van dit woonproject in El Sheikh Zayed City, Egypte, stond de integratie van geavanceerde smart home-technologie centraal, waardoor de villa veranderde in een toonbeeld van modern gemak en efficiëntie. Door gebruik te maken van KNX-producten van verschillende fabrikanten kreeg het project volledige controle over elk aspect van het huis, waardoor een naadloze automatisering en gebruiksvriendelijke bediening werd gegarandeerd. De focus lag op het creëren van een intelligente leefruimte die zowel luxe als praktisch is en voldoet aan de hoogste eisen van de klant voor een toekomstbestendig en volledig geautomatiseerd huis.

De belangrijkste kenmerken zijn:

  • Uitgebreide integratie van KNX-technologie in de hele villa
  • Naadloze spraakbesturing over alle geïntegreerde systemen en toegang en bediening op afstand via gepersonaliseerde interfaces
  • Energiebeheer en slimme meters voor verbeterde efficiëntie
  • Aansturing van gespecialiseerde systemen zoals irrigatie, zwembad en jacuzzi

Smart Building Award - Afrika, Amerika, Australië: Kantoorgebouw TBM door THI s.a.i.c. (Argentinië)

Kantoorgebouw TBM door THI s.a.i.c. (Argentinië)
Kantoorgebouw TBM door THI s.a.i.c. (Argentinië)

Het TBM-kantoorgebouw, gelegen in het hart van het financiële district van Buenos Aires, dient als hoofdkantoor voor een grote bank. Ontworpen door de gewaardeerde architect César Pelli, strekt deze iconische 130 meter hoge toren zich uit over 52.000 vierkante meter en 34 verdiepingen. Met 1.987 KNX componenten en meer dan 7.200 lampen, zowel binnen als buiten, vertegenwoordigt het gebouw een modern architecturaal hoogstandje. KNX werd gekozen om verlichting, zonwering en omgevingscontrole te beheren, allemaal naadloos geïntegreerd in een SCADA-systeem voor uitgebreide controle op afstand en energie-efficiëntie.

De belangrijkste kenmerken zijn:

  • Volledige KNX integratie in een 34 verdiepingen hoog hoofdkantoor
  • Geavanceerde verlichtingsgroepen met aanwezigheidssensoren en slimme perimeter- en binnenzonwering voor verbeterde energie-efficiëntie en comfort voor de bewoners
  • Integratie van meer dan 30.000 controlepunten in een SCADA-systeem voor bewaking op afstand en diagnose van alle gebouwfuncties.
  • Geïntegreerde klimaatregeling en omgevingsbewaking via KNX/BacNet Space Lynk interface

Smart Home Award - Azië: AlDora Villa Luxury door El-Nukhba Engineering Company (Irak)

AlDora Villa Luxe door El-Nukhba Engineering Company (Irak)
AlDora Villa Luxe door El-Nukhba Engineering Company (Irak)

In dit smart home-project in Bagdad wilde Elnukhba Engineering Company een zeer innovatieve en technologisch geavanceerde leefomgeving creëren. Het primaire doel was om een smart home te ontwerpen dat naadloos een verscheidenheid aan systemen van verschillende fabrikanten kon integreren, waardoor maximale flexibiliteit en schaalbaarheid voor toekomstige upgrades werd gegarandeerd. Door de nadruk te leggen op geavanceerde beveiliging, gebruiksgemak en aanpasbaarheid, levert dit project een geavanceerde maar intuïtieve woonomgeving op. Het resultaat is een huis dat niet alleen voldoet aan de huidige behoeften van de bewoners, maar ook voorbereid is om mee te evolueren met toekomstige technologische ontwikkelingen.

Belangrijkste kenmerken zijn:

  • Een volledig geïntegreerde KNX Luxe Villa die gemakkelijk kan worden uitgebreid of aangepast.
  • KNX Secure implementatie zorgt ervoor dat alle communicatie binnen het smart home netwerk versleuteld en beschermd is
  • IoT-toepassingen zijn naadloos geïntegreerd in het KNX-ecosysteem, waardoor de automatiseringsmogelijkheden van het huis worden verbeterd.
  • Milieuduurzaamheid wordt benadrukt door energie-efficiënte automatiserings- en gebouwbeheeroplossingen

Smart Building Award - Azië: Imperial Lexis Hotel, Kuala Lumpur door Seikou Systec Sdn Bhd (Maleisië)

Imperial Lexis Hotel, Kuala Lumpur door Seikou Systec Sdn Bhd (Maleisië)
Imperial Lexis Hotel, Kuala Lumpur door Seikou Systec Sdn Bhd (Maleisië)

Het Imperial Lexis Hotel in Kuala Lumpur is een luxe vijfsterrenhotel in het bruisende hart van de stad, vlakbij de iconische Petronas Twin Towers. Het biedt een prachtige mix van moderne elegantie en traditionele Maleisische gastvrijheid, met ruime, goed ingerichte kamers en suites, waarvan vele met privézwembad. Het hotel beschikt over een reeks voorzieningen van wereldklasse, zoals uitstekende restaurants, een bar op het dak met prachtig uitzicht over de stad, een ultramodern fitnesscentrum en een serene spa. Zakenreizigers profiteren van geavanceerde conferentiefaciliteiten en vergaderzalen.

Belangrijkste kenmerken zijn:

  • Geautomatiseerd beheer van verlichting, HVAC en toegang, gebaseerd op realtime bezettingsgegevens
  • Minder energieverbruik door intelligent gebruik van bronnen
  • Geautomatiseerde kamerinstellingen, inclusief beheer van privézwembad
  • Persoonlijke bediening van verlichting, HVAC en entertainment, allemaal toegankelijk via spraakopdrachten of mobiele apps

Smart Home Award - Europa: Flanders House by Domotechnology (België)

Flanders House door Domotechnology (België)
Flanders House door Domotechnology (België)

Dit residentiële project ontworpen door Saota, een bekroond architectenbureau uit Kaapstad, bewees dat KNX ideaal is om te voldoen aan de hoge eisen van de klanten op het gebied van elegantie en comfort. KNX wordt gebruikt om alles te regelen, van de verlichting tot de integratie van de geothermische warmtepomp - elk element is ontworpen om optimale energie-efficiëntie te garanderen voor het verwarmen en koelen van de villa, het binnenzwembad en de koivijver. De KNX-installatie werd speciaal ontworpen om zeer gebruiksvriendelijk en bijna onzichtbaar voor de bewoners te zijn.

De belangrijkste kenmerken zijn:

  • Meer dan 60 km elektrische bedrading, wat de omvang en complexiteit van de implementatie van het project benadrukt.
  • Klimaatregeling via een ventilatiesysteem met adiabatische bevochtiging en geothermische warmtepomp voor energie-efficiënte verwarming/koeling
  • KNX-gestuurde EV-opladers in de ondergrondse parkeergarage, met RGBW-LED-strips die de oplaadstatus aangeven
  • Koivijver met temperatuurregeling en een overdekt zwembad met beweegbare vloer met RGBW-verlichting, aangestuurd via KNX

Smart Building Award - Europa: Biohort GmbH by EBG GmbH (Oostenrijk)

Biohort GmbH door EBG GmbH (Oostenrijk)
Biohort GmbH door EBG GmbH (Oostenrijk)

Biohort GmbH, een Oostenrijks familiebedrijf, ontwikkelt en produceert hoogwaardige buitenproducten van metaal, zoals tuinhuisjes en plantenbedden. Met de nieuw gebouwde fabriek 3 is het productiegebied uitgebreid met 44.000 m2. Elk aspect van de drie vestigingen wordt bewaakt en bestuurd met behulp van KNX. De klant heeft een centrale interface voor elk van de drie fabrieken, waardoor de bediening probleemloos verloopt. Het project blijft groeien en KNX is de ideale technologie om mee te groeien.

De belangrijkste kenmerken zijn:

  • Uitgebreide controle en besturing van alle drie de productielocaties met behulp van KNX
  • Automatische verlichtingsregeling met 129 Dali lijnen, die 80.000 m² productieruimte bestrijken
  • Geïntegreerde noodprotocollen, inclusief automatische systeemuitschakeling bij brandalarmen en stroomstoringen
  • Vereenvoudigd gebouwbeheer via een uniforme, op KNX gebaseerde visuele interface voor de hele operatie

Duurzaamheidsprijs - Technologie, innovatie en duurzaamheid: de kern van btrade26 door MT Distribuzione (Italië)

Technologie, innovatie en duurzaamheid: de kern van btrade26 door MT Distribuzione (Italië)
Technologie, innovatie en duurzaamheid: de kern van btrade26 door MT Distribuzione (Italië)

Het hoofddoel van dit project was de bouw van het nieuwe hoofdkantoor van MT Distribuzione met een sterke nadruk op het minimaliseren van de impact op het milieu en het garanderen van de duurzaamheid van het gebouw in overeenstemming met de huidige regelgeving. Als distributeurs van domotica-apparatuur was een van de doelstellingen van het project om de voordelen van KNX aan hun klanten te tonen. Door gebruik te maken van de integratie tussen verschillende systemen en het gebruik van verschillende scenario's, wordt menselijke tussenkomst geminimaliseerd.

De belangrijkste kenmerken zijn:

  • Luchtrecyclingsystemen die CO2 en vluchtige organische stoffen (TVOC) beheren om een gezonder binnenklimaat te bevorderen.
  • Gebruik van Itaca en andere beoordelingstools om de prestaties van het gebouw op het gebied van duurzaamheid, gezondheid en milieu-impact te certificeren.
  • Geautomatiseerd beheer van verlichting, zonwering en thermoregulatie om comfort en energie-efficiëntie te optimaliseren.
  • Integratie van KNX met Modbus, DALI, DMX en beveiligingssystemen voor een uitgebreide gebouwautomatisering.

Innovatieprijs: MOD UK - Single Living Accommodation (SLA) programma door REDS10 (Verenigd Koninkrijk)

MOD UK - Single Living Accommodation (SLA) programma door REDS10 (Verenigd Koninkrijk)
MOD UK - Single Living Accommodation (SLA) programma door REDS10 (Verenigd Koninkrijk)

De legerprogramma's Single Living Accomodation en Defence Estate Optimisation (DEO) zullen in de komende 10 jaar ongeveer 16.500 SLA beddenplaatsen opleveren, waarvan REDS10 er in de komende 2 jaar meer dan 1.200 zal leveren. Het onlangs voltooide pilotgebouw, gebaseerd op KNX-technologie, is een van de meest geavanceerde in Europa voor SMART gebouwenbeheer. Gebouwd met behulp van Moderne Bouwmethodes (MMC), arriveert het 3 verdiepingen tellende gebouw op locatie tot 90% compleet. Het voldoet aan BACS Klasse A en haalt meer dan 95% van de Smart Readiness Indicator (SRI), waardoor het een benchmark is voor toekomstige ontwikkelingen.

Belangrijkste kenmerken zijn:

  • KNX technologie geïmplementeerd in het hele gebouw voor uitgebreide controle en bewaking.
  • Gebruik van cognitieve gebouwtechnieken om het gedrag van de gebruiker te beïnvloeden en het warmwaterverbruik te verminderen via realtime gegevensweergaven en gamificatie.
  • Integratie van meerdere systemen, waaronder HVAC, verlichting, lekdetectie en energiebeheer, bestuurd via een geavanceerde grafische gebruikersinterface.
  • Hoge mate van interoperabiliteit en toekomstbestendigheid, met geharmoniseerde gegevens die worden geëxporteerd naar een cloud-gebaseerd analyseplatform voor bruikbare inzichten.

Publiciteitsprijs: iCASA smarthome - Complete Open-Source door Bruhin Engineering Gmbh (Zwitserland)

iCASA smarthome - Volledig open source door Bruhin Engineering Gmbh (Zwitserland)
iCASA smarthome - Volledig open source door Bruhin Engineering Gmbh (Zwitserland)

In dit project integreerde Bruhin Engineering een showroom voor KNX-apparaten die gekoppeld zijn aan de open-source software "Home Assistant". Dit project is volledig onafhankelijk van de systeemintegrator, merken en/of elektricien en daarom presenteren ze een verscheidenheid aan knoppen, sensoren en actuatoren van verschillende fabrikanten. De "iCASA Assistant" webapplicatie speelt een cruciale rol in het stroomlijnen van de installatie, het genereren van KNX groepadressen, automatiseringen en dashboards met minimale inspanning. De showroom dient als hub voor KNX-programmeurs en -enthousiastelingen, waarbij de onafhankelijkheid van specifieke merken of integratoren wordt benadrukt.

Belangrijkste kenmerken zijn:

  • Een Smart Home Experience Center dat de integratie van KNX met de open-source "Home Assistant" toont.
  • De "iCASA Assistant" webapplicatie automatiseert installatie en beheer met gemak
  • Een hub voor KNX-programmeurs, die inzichten en praktische ervaring biedt met diverse apparatuur
  • Betrouwbare werking, zelfs als de server uitvalt, zodat essentiële functies ononderbroken blijven werken

Speciale prijs: Aldi Logistics Platform Control Project door IKNX Engineering (Spanje)

iCASA smarthome - Volledig open source door Bruhin Engineering Gmbh (Zwitserland)
iCASA smarthome - Volledig open source door Bruhin Engineering Gmbh (Zwitserland)

IKNX Enginieering werd gevraagd om de installatie, programmering en inbedrijfstelling van een KNX supervisie- en controlesysteem uit te voeren op drie nieuw gebouwde logistieke platforms en de uitbreiding van een ander voor de supermarktketen ALDI. Deze centra bevinden zich in Dos Hermanas, Sagunto en Miranda de Ebro en worden centraal beheerd vanuit het hoofdkantoor van ALDI in Barcelona. Elk centrum werkt onafhankelijk, waardoor een ononderbroken functionaliteit wordt gegarandeerd. Het project maakt gebruik van een op KNX gebaseerd besturingssysteem om het energieverbruik te optimaliseren, BREEAM-certificering te behalen en een nieuwe standaard te zetten voor industriële automatisering.

De belangrijkste kenmerken zijn:

- Onafhankelijke werking van elk logistiek centrum om een ononderbroken functionaliteit te garanderen in het geval van een storing op één locatie.

- Gecentraliseerde besturing vanuit het hoofdkantoor van ALDI in Barcelona, die drie onafhankelijke projecten verenigt.

- Voortdurende gegevensanalyse voor advies over optimale operationele beslissingen

Volledige automatisering van industriële installaties voor meer veiligheid, comfort en efficiëntie

Education & People's Choice Award: Porto KNX door Porto Smart (Egypte)

Porto KNX by Porto Smart (Egypte)
Porto KNX by Porto Smart (Egypte)

Porto KNX is het eerste GRATIS KNX E-Learning Platform in het Midden-Oosten. Dit educatieve project heeft als doel uitgebreide bronnen aan te bieden voor studenten, technici en professionals, met inhoud in zowel Arabisch als Engels. Porto KNX erkent de uitdagingen waarmee Arabischtaligen worden geconfronteerd bij de toegang tot kwaliteitsonderwijs in KNX en heeft speciaal voor hen op maat gemaakte bronnen ontwikkeld. Daarnaast is er ook Engelstalige inhoud geproduceerd voor een breder publiek. Het programma is volledig gratis en bevat een verscheidenheid aan leermiddelen, waardoor het toegankelijk is voor zowel beginners als gevorderden.

Belangrijkste kenmerken zijn:

  • Honderden video's beschikbaar in zowel Arabisch als Engels, over bedrading, installatie en programmering van KNX busdeelnemers.
  • Een volledige KNX e-learning website, met gestructureerde cursussen en hulpmiddelen.
  • Interactieve live sessies, quizzen met leuke prijzen en ondersteuning voor afstudeerprojecten.
  • Een speciale KNX jobapplicatie om studenten te helpen bij de overgang van onderwijs naar werk in het KNX veld.

KNX Product Award: Iddero VERSO+IP 2 door Iddero (Spanje)

Porto KNX by Porto Smart (Egypte)
Porto KNX by Porto Smart (Egypte)

Iddero VERSO+IP 2 is een nieuw KNX aanraakscherm met capacitieve multitouch 4,3" display. Het product is een evolutie van het succesvolle VERSO+IP touch panel, met een elegant design, een aantrekkelijke visualisatie en geavanceerde functionaliteit, waaronder tijdschema's, alarmbewaking, scènes, twee onafhankelijke thermostaten, ingebouwde temperatuursensor en vier multifunctionele ingangen. Afstandsbediening vanaf smartphones en tablets via de Iddero Mobile app. Het nieuwe model ondersteunt twee keer zoveel bedieningselementen op het display (tot 96 bedieningselementen / 12 pagina's) en is compatibel met de Iddero Voice Control-service voor Amazon Alexa. Iddero VERSO+IP 2 is verkrijgbaar in wit of zwart GLASS, kan in staande of liggende modus worden geïnstalleerd en ondersteunt opbouw- en inbouwmontage.

https://www.iddero.com/en/products/verso-ip-2

Social Share:

  • Highlights