24. Feb 2021

BSRIA verwacht een krachtig herstel van de markt van de gebouwenautomatiseringssystemen na de covid-19-crisis

BSRIA verwacht een krachtig herstel van de markt van de gebouwenautomatiseringssystemen na de covid-19-crisis
BSRIA verwacht een krachtig herstel van de markt van de gebouwenautomatiseringssystemen na de covid-19-crisis

BSRIA publiceerde onlangs nieuwe prognoses voor de markt van de Building Automation Controls (BACS) op basis van onderzoek op de belangrijkste markten wereldwijd.

Covid-19 had op korte termijn een aanzienlijke impact op de wereldwijde BACS-markt en veroorzaakte een daling van 10 % in 2020 in plaats van een groei van 4 % die in maart van vorig jaar nog was voorspeld.

Alle belangrijke geografische zones werden daarbij getroffen, hoewel de krimp in het Midden-Oosten bijzonder sterk was. De recentste onderzoeken van BSRIA brachten wel aanzienlijke verschillen tussen de regio's aan het licht. In Europa bijvoorbeeld werd de Duitse markt minder hard getroffen dan Frankrijk, Italië of het VK. Deze resultaten weerspiegelen de relatieve impact van covid-19 op het vlak van de lockdowns en verminderde economische activiteiten.

In Noord-Amerika werd een krimp genoteerd die in lijn lag met de gemiddelde evolutie wereldwijd, terwijl in Azië met name China een sterk herstel liet zien, waarmee het relatieve succes van het land in de beheersing van de pandemie werd aangetoond. India daarentegen kreeg zware klappen te verwerken, waarbij een groot deel van de industriële economie stilviel.

Voorspellingen over het toekomstige herstel hangen sterk af van de mate waarin en de snelheid waarmee overheden de pandemie onder controle krijgen. Als we kijken naar de recentste berichten over de ontwikkeling en de verdeling van vaccins lijkt het waarschijnlijk dat de situatie in sommige landen zal normaliseren in 2021.

Onze bevindingen bevestigen dat verticale sectoren, waaronder hotels en de hospitality- en de transportsector, bijzonder zware klappen kregen, waardoor veel ondernemingen nu nog altijd de kat uit de boom kijken. Veel landen zijn daarentegen intussen meer gaan investeren in gezondheidsvoorzieningen - niet alleen om meer patiënten te kunnen opvangen, maar ook om de aangeboden omgeving te verbeteren.

We zien intussen ook tekenen dat welzijn van gebruikers van gebouwen - een thema dat al heel wat aandacht had gekregen voordat de pandemie uitbrak - altijd meer aan belang wint in de verkoopcijfers. In dat verband worden vooral systemen gekocht die de ventilatie en de luchtkwaliteit verbeteren of die de locatie van mensen binnen een gebouw monitoren met de bedoeling om alles veilig te houden.

Een andere sector die ook tijdens de covid-19-crisis stevig is blijven presteren, is de sector van de datacenters. Daar werden de bestaande groeicijfers nog versterkt door de stevige opmars van online retailactiviteiten en telewerk.

Terwijl alle BACS productcategorieën door de pandemie werden getroffen, werd in het segment van de software slechts een kleine terugval genoteerd. Algemeen wordt verwacht dat dit segment op lange termijn zijn stevige groei zal voortzetten. Deze evolutie versterkt de essentiële trend dat de toegevoegde waarde van ‘slimmere' gebouwen wordt ondersteund door de verzameling en de analyse van steeds rijkere bronnen van gegevens over de prestaties van gebouwen. Ze kunnen dan vervolgens worden gebruikt om de prestaties verder te verbeteren op het vlak van energiemanagement, welzijn of andere doelstellingen.

In het bijzonder in Europa zullen initiatieven van de Europese Unie en nationale overheden eigenaars van gebouwen stimuleren om BACS- of vergelijkbare oplossingen te installeren om op die manier de doelstellingen op het vlak van energie-efficiëntie te halen - en dan vooral in kleinere gebouwen waar BACS tot voor kort een onrendabele oplossing leek.

Op basis van al die veranderingen verwachten we dat in de periode 2020-2024 nog steeds groeicijfers zullen worden genoteerd in de wereldwijde BACS-markt, zij het op een lager niveau dan wat aanvankelijk in maart was voorspeld.

In de rapporten van BSRIA vindt u meer gedetailleerde informatie over de manier waarop specifieke landen en BACS-producten wellicht door de pandemie worden beïnvloed.

www.bsria.com/uk/

Social Share:

  • Highlights