22. Jun 2021

Beursverslag: KNX staat centraal op ISE 2021

Beursverslag: KNX staat centraal op ISE 2021
Beursverslag: KNX staat centraal op ISE 2021

Yasmin Hashmi brengt verslag uit van de laatste ISE-beurs, met nuttige samenvattingen van KNX en andere relevante presentaties, en links naar de onlinevideo's.

Het ISE is de grootste beurs ter wereld voor professionele audiovisuele systemen. Dit jaar vond ze plaats in Barcelona, en was het een ambitieus hybride evenement met zowel een beurs ter plaatse als een online-evenement. KNX was de exclusieve Presenting Show Partner en ook de Technology Channel Sponsor en was op 1 en 2 juni 2021 dus twee dagen heel aanwezig.

Er waren een aantal interessante presentaties en interviews met experten uit alle uithoeken van de professionele audiovisuele industrie. Toch zullen wij het in dit artikel vooral hebben over de presentaties rond KNX.

(Ter info: alle video's zullen terug te vinden zijn via https://digital.iseurope.org/?tab=browse tot december 2021).

Welkom op ISE Digital 2021: een gesprek met Mike Blackman, directeur, ISE - Kijk hier -

Het evenement begon met een welkomstwoord van Mike Blackman, directeur van Integrated Systems Events. Hij gaf zijn perspectief op de afgelopen 12 maanden en op hoe de audiovisuele industrie kan samenwerken om de route naar een nieuw tijdperk uit te tekenen. Hij had het over de nood aan een hybride evenement om tegemoet te komen aan de vraag naar zowel virtuele deelname als persoonlijk zakendoen. Hij stelde het als volgt: "Producten zien, mensen ontmoeten en netwerken is een groot deel van waar het in onze industrie om gaat."

Keynote: de opborrelende trends in next tech … op de sofa bij Ventura Barba - Kijk hier -

Deze keynote van Ventura Barba, directeur en partner bij Advanced Music, behandelt hoe evenementen in de toekomst eerder afhankelijk zullen zijn van innovatie, creativiteit en technologie dan van een massa mensen samenbrengen. AR, VR en XR (Augmented Reality, Virtual Reality en Extended Reality) zullen belangrijker worden en helpen om live feedback tussen het publiek en sprekers te verbeteren. Hoewel dat deel van de AV-industrie misschien niet binnen de hoofdactiviteiten van KNX lijkt te vallen, toont het wel aan dat meer immersieve en responsieve virtuele ervaringen belangrijker worden. Die trend zal ongetwijfeld doordringen tot in de wereld van de besturing door gebruikers en hoe we communiceren met gebouwen.

De toekomst van woning- en gebouwautomatisering - Kijk hier -

In dit interview met de hoofdredacteur van Channel Media Europe, Bob Snyder, legt KNX-directeur Franz Kammerl uit dat de nieuwste technologieën, inclusief IoT, al deel uitmaken van de huidige KNX-software. KNX Association volgt de trends niet, het innoveert en anticipeert op de vraag voor ze er is. De belangrijkste sterktes werden genoemd. Bijvoorbeeld de koppeling met andere systemen, de mogelijkheid om voor een veilige omgeving te zorgen met COVID-19 in het achterhoofd. Maar ook het feit dat sensoren en spitstechnologie gebruikt kunnen worden om nuttige data en regeling naar systemen te brengen dankzij de IoT-oplossing van KNX. Op het vlak van samenwerking met andere diensten kan Services with KNX problemen oplossen voordat ze zich voordoen en de efficiëntie en het comfort verbeteren. Op het vlak van cyberbeveiliging voldoet KNX Secure aan alle veiligheidseisen en internationale standaarden en zorgt het voor de best mogelijke beveiliging van gebouwen. Franz Kammerl stelt het als volgt: "We weten dat we voorliggen op de hackers. We moeten ons daarvan bewust blijven en onze voorsprong behouden wanneer we open systemen zoals IP gebruiken." Hij verwijst ook naar de 30 jaar ervaring van KNX. "Open zijn en werken met verschillende fabrikanten zit in ons DNA. Het maakt huizen, gebouwen, steden en de wereld slimmer. Uw KNX-systeem zal altijd state of the art zijn."

KNXpert worden: de juiste stappen om een KNX-professional te worden - Kijk hier -

Voor wie zich wil aansluiten bij de wereldwijd meer dan 98.000 gecertificeerde KNX-professionals (partners) is deze fantastische inleiding van Christian Stahn, Marketing Executive bij KNX Association een geweldige manier om meer te weten te komen over de verschillende mogelijke opleidings- en trainingsmogelijkheden. Die omvatten onder andere de ETS-eCampus, die u leert over het KNX-configuratiesoftwareprogramma ETS. Er is ook KNX Virtual, dat u laat kennismaken met de KNX-technologie via een gratis simulatie van een KNX-installatie. Er zijn ook nuttige webinars, gecertificeerde trainingen en onlinecursussen en er is handige KNX-literatuur.

Gira-nieuwigheden: nieuwe apparaten om een KNX-systeem voor slimme woningen te besturen - Kijk hier -

Deze presentatie van Thomas Lange, International Products Manager, en Marco Strelow, Area Sales Manager voor Gira, geeft een diepgaande kijk in de sterke functies van KNX-regelaars zoals de Gira push sensor 4, met een ingebouwde temperatuur- en vochtigheidssensor, en de Gira KNX-knop die eruitziet als een gewone schakelaar. Er worden heel wat trends genoemd, waaronder de meer eenvoudige oplossingen voor slimme huizen en toenemende interesse in het regelen van de kleurtemperatuur, bijvoorbeeld 's ochtends blauwer en ‘s avonds roder, en ook de wens om met de kleuren te spelen in binnen- en buitenruimtes.

Het intelligente gebouw: focus op de technologie van multisensoren - Kijk hier -

De toekomst van slimme gebouwen steunt ongetwijfeld op sensoren. In deze fascinerende presentatie neemt Sharon Neugebauer, hoofd van International Sales PRO van Steinel, ons mee in het verhaal van sensortechnologie die gebruik, gedrag en omstandigheden monitort zodat elk gebouw slim, efficiënt en gezond gemaakt kan worden. De sensortechnologie omarmt de zintuigen van de ogen, de oren en de neus en is in staat om licht, HVAC, zonnewering en beveiliging te regelen. Het verzamelt ook waardevolle data voor analyse. Er wordt bovendien uitgelegd hoe de mogelijkheden van de sensoren van de Steinel True Presence Multisensor, zoals aanwezigheid, helderheid, temperatuur, vochtigheid, CO2, VOC en luchtdruk meten gebruikt kan worden om de omgeving te verbeteren, en ook het risico te verminderen op infecties die via de lucht overgedragen worden.

Hoe KNX IoT en Services with KNX nieuwe zakelijke kansen creëren - Kijk hier -

Casto Cañavate, Marketing Manager van KNX Association, bespreekt waarom onze industrie een veelbelovende toekomst heeft dankzij KNX IoT en Services with KNX. In het verleden was er een gebrek aan integreerbaarheid, waren applicaties gelimiteerd, verzamelden apparaten geen data en was er slechts een beperkte focus op energie-efficiëntie. Maar vandaag is integreerbaarheid een must, zijn nieuwe applicaties een vereiste (licht, HVAC, zonnewering en toegangscontrole tot elektrische voertuigen) en wordt dataverzameling vaak gebruikt. Bovendien zullen, naarmate de wereld meer digitaliseert, nieuwe functies zoals geavanceerde AI, machine- of deep learning, aanpassing aan het individu (waarbij een gebouw zich aanpast aan de noden van een individu) en beveiliging vanzelfsprekend worden. Er wordt ook besproken dat KNX IoT volledig IP is, compatibel met bestaande KNX-technologie, een standaardtaal (semantiek) gebruikt zodat IT-experten geen KNX-jargon moeten kennen, en Services with KNX ondersteunt, waar apparaten deel uitmaken van een ecosysteem en hun functionaliteit kunnen vergroten aan de hand van diensten die aangeboden worden door verschillende externe providers of door de KNX-professional. Dat wordt geïllustreerd met een aantal voorbeelden van nieuwe zakelijke kansen en proefprojecten, waaronder diensten voor de gezondheidszorg (bvb. de slimme woning van een ouder echtpaar monitoren), en energiebeheer van een woning in real time.

De problemen met energiebeheer van vandaag oplossen - Kijk hier -

In dit panel geleid door Bob Snyder bespreken Joost Demarest, CTO van KNX Association, Stefan von Appen, COO van iHaus (een softwarebedrijf dat een platform voor IoT-gebouwen ontwikkelt) en René Rieck, Global Product Marketing Manager van Alexander Maier de nieuwste mogelijkheden om een duurzamere wereld te creëren met KNX, en vooral KNX IoT. Joost Demarest onderstreept hoe belangrijk het is dat KNX-data verstaanbaar is voor een derde partij die er gebruik van wil maken en diensten wil realiseren. Stefan von Appen benadrukt dan weer het belang van zinvolle instructies en aanbevelingen afleiden uit sensordata. Hij geeft een voorbeeld van de samenwerking tussen iHaus' en het Duitse Rode Kruis, waarbij nu een pilootproject voor het actief of passief activeren van noodoproepen beschikbaar is op Amazon via Alexa. René Rieck bespreekt verbindingen met nutsbedrijven en een KNX-installatie in Finland, waar data-uitwisseling de nutsbedrijven in staat stelt om diensten aan te bieden en de belasting van het net te controleren. Zo toont hij de weg van het slimme huis naar de slimme stad.

De juiste KNX-visualisatie/-server kiezen: Gira X1 vs. Gira HomeServer - Kijk hier -

In deze beknopte presentatie bespreken Gira-trainers Alexander Gärtner en Lars Kirchhoff het verschil tussen de Gira HomeServer en Gira X1 op het vlak van functies ontworpen voor respectievelijk experten en nieuwelingen. Ze bekijken de algemene functies die verwacht worden van een server, de verschillende soorten projecten waarvoor elke server geschikt is, hoe servers geïntegreerd kunnen worden in een KNX-systeem, hoe aan de slag te gaan, de functies van beide systemen, en nog meer.

Spraakbesturing introduceren zonder ‘Cybergeddon' - Kijk hier -

Christian Kiefel, CEO van ProKNX toont hoe u nieuwe domeinen zoals spraakbesturing kan integreren zonder cyberrisico's, door een offlinespraakbesturingssysteem te gebruiken, namelijk de ProKNX ARAGON. Hij legt eerst uit waarom mensen hun bedenkingen hebben bij het gebruik van spraakassistenten die op het internet zijn aangesloten, waaronder privacykwesties (Alexa verzamelt bijvoorbeeld uw mobiele contacten, uw locatie, registreert uw gesproken data en staat altijd aan), en operationele veiligheidskwesties die ontstaan door afhankelijkheid van een internetverbinding en andere hardware. De offlinespraakassistent van ARAGON daarentegen is een lokale server die geen internetverbinding nodig heeft en verkrijgbaar is in zowel PoE- als draadloze versies. Hij kan aangesloten worden op en spreken met de Gira X1 of Gira HomeServer, de JUNG SVS, de realKNX Air, de ProKNX proServ, Sonos, en de Ikea tradfri.

Praten over KNW met CEO Heinz Lux: De komende 30 jaar - Kijk hier -

Aangezien KNX de afgelopen 30 jaar al zoveel bereikt heeft, kijkt Heinz Lux, CEO van KNX Association, in dit interview met Bob Snyder vooruit naar de volgende 30 jaar. Hij benadrukt dat IP de toekomst is en voorspelt dat KNX niet alleen een belangrijke rol zal spelen in slimme huizen en gebouwen, maar een enorme sprong voorwaarts zal maken op het vlak van slim wonen. Aangezien KNX IoT-technologie het perspectief van binnen naar buiten verplaatst, zullen applicaties de data van KNX-gebouwen gebruiken om diensten aan te bieden. Dat creëert nieuwe opportuniteiten voor verschillende providers die betrokken zijn bij energie, gezondheid en veiligheid.

Andere interessante presentaties voor de KNX-professional

Herstel: Navigeren na de pandemie - Kijk hier -

Deze presentatie gaat in op de explosie van het media-aanbod voor het huis na de pandemie en hoe integratoren voor de beste klantenervaring kunnen zorgen. En hoe ze kunnen profiteren van gezondheid, duurzaamheid en begeleid wonen.

De hybride werkplek oplossen - Kijk hier -

Hier wordt bekeken hoe de dingen zullen veranderen wanneer mensen terugkeren naar kantoor. Integratoren zullen de werkplekken van de toekomst moeten creëren met intelligente, immersieve en inclusieve ervaringen voor de werknemers.

De integrator van 2025: Wat is de volgende stap? - Kijk hier -

Op basis van het nieuwe CEDIA-witboek worden de vier segmenten onderzocht die het belangrijkst zijn voor de bewoners van een woning: aanwezigheid, comfort, veiligheid en duurzaamheid. In de presentatie wordt besproken waarom het van cruciaal belang is om te weten hoe die segmenten gaan veranderen en welke specifieke vaardigheden integratoren zullen helpen.

Keynote: Duurzaamheid versneld … op de sofa bij Tom Raftery - Kijk hier -

Duurzaamheid staat bovenaan de wereldagenda. Dat negeren kan alleen resulteren in achterop blijven in de moderne samenleving. Wat moet u doen? Waarom? En wat is de perfecte eindbestemming voor een duurzaam bedrijf?

Conclusie

Te midden van een voortdurend veranderend landschap tijdens de pandemie was het moedig van ISE om resoluut bij het plan te blijven om een live evenement te organiseren, maar tegelijkertijd toch ook een flink online publiek te bereiken. Het was duidelijk een emotioneel evenement voor alle betrokkenen. De organisatoren hebben hun uiterste best gedaan om iedereen die online meevolgde het gevoel te geven dat ze deel uitmaakten van het live evenement. En pas als u er middenin zit beseft u hoe belangrijk die buzz is, om bij zoveel anderen te zijn die even enthousiast zijn over de sector, en hoe dat motiveert, inspireert en opnieuw vertrouwen geeft. Ja, de cijfers voor sommige onlinepresentaties waren teleurstellend. Maar ISE heeft een geweldig platform gecreëerd waar alle onlinepresentaties bekeken kunnen worden tot december 2021, dus er is nog tijd om de schade in te halen. Zowel ISE als KNX als Presenting Show Partner moeten gefeliciteerd worden voor hun ambitie en een topprogramma. En of we het evenement nu online of live bijwoonden, het herinnert ons eraan dat we deel uitmaken van een vindingrijke, opwindende en vooruitdenkende industrie met een grote toekomst vol mogelijkheden.

Yasmin Hasmi is redacteur van het magazine KNXtoday.

www.knxtoday.com

Social Share:

  • Highlights