17. Oct 2021

Beursverslag: hoogtepunten van de conferentie KNXperience 2021

Beursverslag: hoogtepunten van de conferentie KNXperience 2021
Beursverslag: hoogtepunten van de conferentie KNXperience 2021

De tweede KNXperience vond online plaats, gespreid over drie dagen van 28 tot 30 september. Yasmin Hashmi selecteerde enkele hoogtepunten uit de presentaties van de conferentie.

Openingstoespraak: KNX is innovatie, innovatie is KNX

Franz Kammerl, Directeur van KNX Association, opende de vergadering door uit te leggen dat innovatie het DNA van KNX is. Vervolgens kondigde hij belangrijke innovaties aan, waaronder het hoogtepunt van KNXperience 2021, de lancering van de nieuwe ETS6-generatie, die hij omschreef als de enige software op de markt die planning, ontwerp, inbedrijfname en diagnose combineert. Hij voegde eraan toe dat er dit jaar een grote stap is gezet met de goedkeuring en lancering van de leveranciersonafhankelijke standaard KNX IoT API voor derden, en dat de eerste KNX IoT-apparaten heel binnenkort worden verwacht. Bovendien zal ook de KNX Point API, de oplossing voor IP-veldbuscommunicatie van KNX Association, binnenkort worden aangekondigd. Hij merkte op: "Mijn persoonlijke hoofddoel voor KNX is oplossingen creëren en een duurzamere toekomst voor slim wonen uitbouwen", en concludeerde dat "energiemanagement met KNX het best geplaatst is om gebruik te maken van digitale infrastructuren voor de overgang naar emissievrije energie."

Keynote: ETS - gisteren, vandaag, morgen

Heinz Lux, CEO van KNX Association, legde uit dat KNX Association zijn Engineering Tool Software (ETS) volledig opnieuw heeft ontworpen en tal van functies heeft toegevoegd om aan de jongste technische, economische en wereldwijde eisen te voldoen. Om het met zijn woorden te zeggen: "ETS6 maakt gebouwenautomatisering met KNX nog slimmer, veiliger en opener dan ooit, dankzij talrijke innovaties." Hij wees erop dat ETS vandaag beschikbaar is in 19 talen en 190 landen en gebruikt kan worden voor de installatie van meer dan 8.000 door KNX gecertificeerde apparaten van meer dan 500 verschillende fabrikanten. De software wordt gebruikt in meer dan 10 miljoen projecten door KNX-systeemintegratoren over de hele wereld. Als verrassingsgast interviewde Lux de 100.000e gecertificeerde KNX Partner, Joan Emo uit Spanje, die uitlegde dat hij voor het eerst met KNX kennismaakte op school. Vervolgens lanceerde Lux ETS6 formeel als "Eén tool. Alles wat je nodig hebt."

ETS6 Professional - Slim, veilig, open

Vassilios Lourdas, Tools Leader bij KNX Association, loofde ETS6 als "de belangrijkste KNX-software tot op heden" en beschreef ETS6 Professional als veel meer dan een nieuwe versie: "Het is slim, veilig, open en vandaag beschikbaar." Hij gaf tekst en uitleg bij de talloze innovaties, zoals de verbeterde gebruikerservaring dankzij de geoptimaliseerde gebruikersinterface en de volledig geïmplementeerde KNX Secure-functies en Security Proxy-functie. Lourdas gaf ook een nuttig overzicht van wat we van de nieuwe software kunnen verwachten en hoe ETS6 het volledige potentieel van KNX IoT benut, met de optie om alle relevante semantische data te exporteren naar de KNX IoT externe API, waardoor de KNX-systemen nog beter samenwerken met alle externe clients.

KNX Energiemanagement - realisatie van de prEN50491-12-2 in KNX Classic

Het doelpubliek voor deze presentatie door Joost Demarest, CTO van KNX Association, bestond uit KNX-productmanagers en -ontwikkelaars die KNX-oplossingen wensen te realiseren voor de aankomende EN50491-12-2-standaard voor elektronische systemen voor woningen en gebouwen (HBES) en automatiserings- en controlesystemen voor gebouwen (BACS) met betrekking tot de smart grid. Demarest legde uit dat KNX-energiemanagement zich vooral concentreert op het verzamelen van kortstondige waarden in een centraal en/of visualisatieapparaat, terwijl prEN50491-12-2 nieuwe mechanismen introduceert waarmee apparaten hun energieflexibiliteit kunnen delen, m.a.w. waarmee ze kunnen aangeven wat ze waarschijnlijk zullen produceren of verbruiken in de nabije toekomst, om zo het energiemanagement in de woning of het gebouw te verbeteren. Hij behandelde ook de verschillende sturingsmodi gedefinieerd in de prEN50491-12-2 met behulp van KNX Classic-groepscommunicatie, en het gebruik van extended frames, die ook in ETS6 zullen worden ondersteund.

KNX IoT - opent nieuwe ontwikkelingsmogelijkheden voor bestaande en potentiële KNX-leden

Ook deze presentatie werd gegeven door Joost Demarest, CTO van KNX Association, maar richtte zich tot KNX-productmanagers en -ontwikkelaars die hun portfolio wensen uit te breiden met KNX IoT-oplossingen. Demarest schetste de bestaansredenen achter KNX IoT, de algemene systeemarchitectuur en de nieuwe ontwikkelingsmogelijkheden die KNX IoT biedt. Hij legde voorts uit dat de KNX Classic-technologie (TP, RF, KNXnet/IP) na meer dan dertig jaar nog steeds succesvol is, maar dat fabrikanten uit verschillende sectoren vaak alternatieven voor TP willen gebruiken, zoals Thread. Hij besloot dat KNX IoT-uitbreidingen in de vorm van de 3rd Party API en Point API dit vergemakkelijken en KNX nog aantrekkelijker maken voor industriële bedrijven.

De conferentie omvatte ook een aantal fantastische fabrikantspecifieke sessies die inzicht gaven in een aantal uitstekende nieuwe producten en toepassingen. Enkele voorbeelden:

  • KNX DALI Gateway Premium DG/Sx.64.5.1 - krachtige functies met de nieuwe ETS-toepassing, door Juergen Schilder van Busch-Jaeger.
  • Het CasaConnect KNX home control centre - een hoge graad van automatisering, eenvoudig gerealiseerd, door Bastian Elsner van Elsner Elektronik GmbH.
  • ABB i-bus® Tool - een professionele servicetool voor KNX-systeemintegratoren en -elektriciens, door Thorsten Reibel van ABB.
  • Uitbreiding van geharmoniseerde DIN-rail-apparaten met nieuwe binaire ingangen, door Olaf Krüger van Siemens AG
  • X1 of HomeServer - welke visualisatieserver is de juiste voor mijn project? Door Lars Kirchhoff en Alexander Gärtner van Gira.
  • Intelligent wonen met KNX en de Smart Visu Server, door Jan Winters van Albrecht Jung GmbH import_contentamp; Co.KG.
  • Integratie van andere protocollen met KNX: het belang van een goede vertaling, door Ignacio García van HMS/Intesis.
  • Veilige koppeling van KNX-systemen via het MQTT-protocol en de Timberwolf Server, door Stefan Werner van Elaborated Networks GmbH.
  • thePixa - de eerste optische KNX-aanwezigheidssensor, door Elmar Löffler van Theben AG.
  • Hoe veilig is de omgeving in een klaslokaal? De True Presence Aerosol geeft het antwoord op die vraag, door Sharon Neugebauer en Louis Schlüter van Steinel.
  • ise SMART CONNECT KNX e-charge II - elektromobiliteit in de KNX smart home, door Danny Zeiler van ise Individuelle Software und Elektronik GmbH.
  • Duurzame huizen met SpaceLogic KNX, door Marc Gusta Bonastre van Schneider Electric.
  • HVAC-controle in KNX-gebouwen - hoe efficiënt is de uwe? Door Fernando Ventura van Intesis.
  • KNX RF-ventielmotor voor draadloze kamertemperatuurregeling, door Peter Sperlich van Smart Building Services GmbH.
  • Energiemanagement via de integratie van KNX Modbus met behulp van de Timberwolf Server, door Stefan Werner van Elaborated Networks GmbH.
  • Wat is KNX-ventilatie en waarom is het momenteel zo belangrijk? Door Elmar Löffler van Theben AG.
  • DALI-2 Certificering voor KNX/DALI-gateways, door Jorge Sanchis Barcenilla van Siemens AG.
  • Meer dan Twisted Pair - de verschillen tussen TP en IP en de voordelen van RF, door Johannes Geiss van Weinzierl.
  • Tapko Technologies GmbH - de KNX OEM-leverancier, door Peter Sperlich van Tapko.
  • Onderhoud op afstand van het KNX-systeem via IPS Remote, door Thomas Rothenhäusler van Albrecht Jung GmbH.
  • KNX IoT en Energiemanagement met W4K-sL door Thomas Rohde van Schneider Electric.

Buiten de conferentie

Er was zoveel te doen en te zien op KNXperience 2021. Behalve de conferentie waren er nog twee hallen met 35 stands van KNX-leden en opleidingscentra, en was er de mogelijkheid om experts te ontmoeten en deel te nemen aan vragenrondes, om te netwerken en te chatten met anderen, en om deel te nemen aan spelletjes en prijzen te winnen.

Conclusie

Mijn felicitaties gaan uit naar iedereen die heeft meegeholpen om dit informatieve, toegankelijke, leuke en inspirerende event tot een succes te maken, en naar al diegenen die onvermoeibaar hebben meegewerkt om het absolute hoogtepunt van de beurs te realiseren: de lancering van ETS6.

Zoals KNX-systeemintegrator Alaeddine Bouabid het aan het einde van de show verwoordde in de chat: "Dank u voor deze geweldige KNXperience. Dank u voor de vouchers en vooral voor alle informatie die we tijdens deze drie dagen hebben kunnen verzamelen."

De slotwoorden waren voor Sara Fan van KNX Marketing. Zij verklaarde: "Ik wil jullie allemaal bedanken voor jullie deelname aan dit event. Bedankt ook aan onze eventsponsors die geweldige inhoud voor de beurs samenstelden, aan het KNX-team dat fantastisch werk leverde om dit alles mogelijk te maken, en last but not least, aan alle bezoekers die actief deelnamen aan de activiteiten die we hadden georganiseerd. Samen creëren we herinneringen."

Yasmin Hasmi is redacteur van het magazine KNXtoday. Toegang tot de presentaties van de KNXperience-conferentie kan worden verkregen door zich aan te melden of te registreren via onderstaande link.

https://knxperience.knx.org/en/hall#topics-tab

Social Share:

  • Highlights