15. Jan 2021

Constant in beweging: terugblik op 2020 en vooruitblik naar 2021

Constant in beweging: terugblik op 2020 en vooruitblik naar 2021
Constant in beweging: terugblik op 2020 en vooruitblik naar 2021

In dit korte interview met Yasmin Hashmi van KNXtoday vertellen medewerkers van KNX Association hoe 2020 de wereld van KNX veranderd heeft en wat we van 2021 kunnen verwachten.

1. Franz Kammerl, directeur

KNXtoday: Zijn er ook positieve dingen voortgekomen uit 2020?

FK: Ik ben heel trots op de manier waarop iedereen die bij KNX betrokken is alles uit de kan haalde om zo goed mogelijk met deze verschrikkelijke pandemie om te gaan. Het bewijst waartoe iedereen die bij KNX betrokken is, en ook de norm zelf, in staat is. Want ondanks de grote uitdagingen die dit jaar met zich meebracht, werden onze projecten toch afgerond, werden mensen nog steeds opgeleid en steeg de verkoop van de ETS-licentie in 2020 alsnog met ongeveer 10 % ten opzichte van recordjaar 2019. Bovendien mochten we in 2020 Sony verwelkomen als vijfhonderdste KNX-lid.

KNXtoday: Waar mag de KNX-community in 2021 naar uitkijken?

FK: We hebben zoveel verschillende bedrijven nog zoveel te bieden, inclusief de aanstormende ETS6-generatie die in de loop van 2021 beschikbaar wordt en een eenvoudigere licentieworkflow mogelijk zal maken.

KNXtoday: Wat mogen de gebruikers van KNX Classic-systemen verwachten?

FK: Voor diegenen die hun KNX Classic-aanbod willen uitbreiden, werken we op dit moment oplossingen uit die het gebruik van KNX RF binnen bestaande TP-installaties zullen verbeteren, KNX RF Multi energie-efficiënter zullen maken en ervoor zullen zorgen dat er meer KNX Secure-producten gebruikt kunnen worden.

KNXtoday: Hoe zit het met de uitbreiding naar IP?

FK: Wie de TP-communicatie wil uitbreiden naar (draadloze) IPv6-netwerken om KNX-gegevens tussen verschillende toestellen te delen, zal binnenkort KNX IoT Point API kunnen gebruiken. Dat systeem maakt unieke oplossingen mogelijk, niet het minst op het vlak van energiebeheer, en leidt ook tot alternatieve IT Cyber Security-mechanismen die naast KNX Secure gebruikt zullen kunnen worden.

KNXtoday: Hoe kan KNX zijn reikwijdte nog vergroten?

FK: Voor derden die een interface met KNX willen opzetten, vernieuwen we de manier waarop niet-KNX-klanten de gegevens van KNX-installaties kunnen bekijken. Daarvoor ontwikkelen we de KNX IoT 3rd Party-interface. Dankzij de semantiek in deze interface, die we trouwens ook in onze productgegevens zouden kunnen opnemen, zal KNX bovendien van cruciaal belang zijn om de planningsfase te verbeteren, de configuratie van de producten te vereenvoudigen en de beste dataprovider voor BIM (Building Information Modelling) te worden.

KNXtoday: Nog een laatste boodschap?

FK: Ikzelf, mijn collega-bestuursleden en het KNX-team in Brussel evalueren continu hoe de KNX-technologie nog verbeterd kan worden en hoe we ons marktaandeel kunnen vergroten. Er liggen dan ook nog talloze mogelijkheden in het verschiet, en ik kijk ernaar uit om samen met onze hele community te blijven werken aan de prachtige oplossing die KNX is!

2. Ufuk Unal, certificatiemanager

KNXtoday: Hoe ben je omgegaan met de invloed van de pandemie op opleidingen en certificaties?

UU: 2020 was een bijzonder jaar, dat is wel het minste wat je kunt zeggen. Door COVID-19 moesten heel wat opleidingscentra hun werkwijze aanpassen aan de nieuwe realiteit. Voor het theoretische gedeelte van hun cursussen schakelden de meeste gecertificeerde KNX-opleidingscentra dan ook over op onlinelessen. Door de pandemie kortte KNX ook de Condensed Practical Basic-cursus in tot 8 uur, zodat studenten in slechts één dag hun erkenning als KNX-partner konden behalen.

KNXtoday: Kun je ons iets meer vertellen over de nieuwe Refresher Course?

UU: Eind 2020 lanceerde KNX een nieuw type cursus: de Refresher Course. Met deze cursus willen we alle KNX-partners de mogelijkheid bieden om hun KNX-vaardigheden 'op te frissen' en een boost te geven. Tijdens de opleiding krijgen ze informatie over het recentste KNX-systeem en nieuwe tools. De Refresher Course is de ideale keuze voor een KNX-partner die vijftien jaar geleden bijvoorbeeld de Basic Course afrondde (en dus in ETS3 opgeleid werd) en die nu zijn kennis wil opfrissen, onder andere over het gebruik van de nieuwste ETS5. Deze cursus kun je trouwens volledig online volgen.

KNXtoday: Hoe heb je Partner Ranking verbeterd?

UU: De lancering van het Partner Ranking-project https://support.knx.org/hc/en-us/categories/115000412789-KNX-Partners in 2020 was de kers op de taart. Iedere KNX-partner ontvangt een aantal vooraf bepaalde credits, die vervolgens getoond worden op de internationale KNX Partner-website. Die credits zijn onderverdeeld in de categorieën 'Knowledge', 'Tools', 'Engagement', 'Realised Projects' en 'Customer Feedback'. Door deze scores mee te delen, weten we zeker dat een eindgebruiker de beste KNX-installateur voor zijn KNX-installatie vindt.

KNXtoday: Wat mogen we verwachten van de opleidingen in 2021?

UU: We verwachten dat het aantal onlinelessen dit jaar sterk zal toenemen, want de vraag van KNX-opleidingen is zeker niet gedaald. Uiteraard hopen we dat deze pandemie zo snel mogelijk voorbij is, zodat we het normale leven weer kunnen oppikken en face-to-faceworkshops kunnen combineren met onlinelessen. Toch moeten en zullen we deze grote uitdagingen het hoofd bieden. De lijst met alle onlinelessen van KNX Association vind je hier. https://support.knx.org/hc/en-us/articles/115001558664-KNX-standardized-course-types

3. Joost Demarest, CTO/CFO

KNXtoday: Wat heeft je verrast in 2020?

JD: De eerste maanden wisten we niet zeker welke impact de pandemie zou hebben, maar al snel werd duidelijk dat we alleen nog virtueel contact konden houden met de KNX-community. Dat bleek voor het eerst uit het uitstel en nadien ook de afgelasting van de beurs Light + Building. Tegen het einde van het jaar, en na een succesvolle eerste online-editie van KNXperience, bleek KNX er echter weer een recordjaar te hebben opzitten. Zo stegen de verkoopcijfers nog eens 10 % boven die van 2019 uit, hoewel de laatste grote ETS-lancering al van 2014 dateert! Dat bewijst hoe KNX nog steeds nieuwe klanten aantrekt over de hele wereld.

KNXtoday: Welke plannen zijn er nog voor KNX-technologie in 2021?

JD: Ondanks deze onzekere tijden hopen we dat KNX dankzij alle nieuwe ontwikkelingen waaraan we samen met onze leden de voorbije jaren gewerkt hebben (met name KNX IoT) de beste oplossing blijft voor interoperabele slimme woningen en gebouwen. In 2021 moet KNX een certificatieprocedure voor KNX IoT 3rd Party-interfaces uitwerken en ook de laatste hand leggen aan de KNX Point API-specificatie die IPv6-communicatie moet mogelijk maken. Tot slot lanceren we in 2021 ETS6, wat ook weer talloze verbeteringen met zich zal meebrengen.

KNXtoday: Waar mogen de KNX-leden en -partners dit jaar naar uitkijken?

JD: In 2021 zullen we moeten bewijzen dat de KNX IoT 3rd Party API heel wat voordelen biedt voor partijen buiten de KNX-community om KNX-data te verzamelen. Zo wordt KNX dé leverancier van oplossingen die gebaseerd zijn op gegevens die via deze onafhankelijke interface verzameld worden. Deze kans mogen we absoluut niet laten liggen, want het zal ervoor zorgen dat nog meer bedrijven in KNX zullen investeren, zowel fabrikanten als partners.

Daarbovenop heeft KNX nog heel wat andere verbeteringen in petto, van een beter KNX Virtual, een betere KNX Partner Ranking, een vernieuwde eCampus voor KNX-beginners, gestroomlijnde KNX-opleidingen en -documentatie, en een verbeterde KNX-productcertificatieworkflow.

4. Casto Cañavate, marketingmanager

KNXtoday: Hoe heeft 2020 je marketingaanpak veranderd?

CC: 2020 bood ons de kans om volledig in te zetten op digitale marketing. Het nieuws van KNX Association, onze KNX-leden en onze professionals coördineren en promoten was een grote uitdaging, maar die boden we succesvol het hoofd door nieuwe live- en on-demand-webinars, onlineconferenties en zelfs een onlinevakbeurs te organiseren. En dat allemaal op een jaar tijd!

KNXtoday: Wat zijn je marketingprioriteiten voor 2021?

CC: We hebben er drie: digitalisering, duurzaamheid en verbinding.

Eerst en vooral moeten we nog meer digitaliseren en nieuwe manieren zoeken om de nieuwe mogelijkheden van Services with KNX te promoten, met name wat betreft oplossingen op het vlak van energiebeheer. Ook moeten we trends zoals AI, BIM enz. omarmen.

Ten tweede zullen we nog meer inspanningen leveren om de voordelen van KNX voor een duurzamere wereld onder de aandacht te brengen. Dat lijkt misschien logisch, maar we willen onze boodschap nóg duidelijker overbrengen.

Ten derde willen we verbinding zoeken met de eindklant, zodat we KNX kunnen promoten als dé oplossing voor elke woning.

KNXtoday: Welke bemoedigende boodschap wil je de KNX-community meegeven?CC: Het voorbije jaar was bijzonder moeilijk. Misschien wordt dit jaar nóg moeilijker, maar laten we er samen voor zorgen dat onze bedrijven de nieuwe uitdagingen het hoofd kunnen bieden.

5. Serge Creola, sales- en supportmanager

KNXtoday: Hoe overwon KNX Sales en Support de uitdagingen van 2020?

SC: Op het vlak van sales waren er twee uitdagingen in 2020: de wereldwijde invloed van de pandemie op onze bedrijfsvoering en de afgelasting van Light + Building. Wat dat eerste betreft, hebben we een manier gevonden om onze klanten verder te helpen zonder onze activiteiten te onderbreken. Het tweede hebben we opgevangen door onze eigen, virtuale KNXperience-beurs te organiseren. Beide waren een succes, en dat was een grote opluchting!

KNXtoday: Heb je al nieuwe trends opgemerkt?

SC: Er was meer interesse in onze technologie en ontwikkelingen, en steeds meer huiseigenaren zetten in op KNX. Omdat onze software verder zal evolueren, verwachten we dat deze trends zich zeker zullen doorzetten.

KNXtoday: Wat zijn je prioriteiten en wensen voor 2021?

SC: Een hoofddoel voor 2021 is de lancering van ETS6, want dat wordt een grote sprong voorwaarts voor onze software en technologieën. Maar dat is niet alles: we hebben heel wat in petto voor onze klanten in 2021, en daar kijken we erg naar uit!

Yasmin Hasmi is redacteur van het magazine KNXtoday.

www.knxtoday.com

Social Share:

  • Highlights