16. Jun 2020

Energie-efficiënt kantoor in München

Energie-efficiënt kantoor in München
Energie-efficiënt kantoor in München

Nelhiebel Elektrotechnik GmbH plant en implementeert projecten op het vlak van bouwtechnologie en gebouwenautomatisering, industriële automatisering en evenemententechnologie. Zo bouwde de onderneming in 2019 in het westen van München een kantoor voor de productie van elektrische kasten met een vloeroppervlakte van 2.800 m². Dankzij zijn uitstekende energie-efficiëntie werd het gebouw volgens de KfW-40-norm gecertificeerd.

Projectopdracht

De opdrachtgever wilde dat het volledige gebouw op alle technische vlakken met de modernste technologieën en componenten met de hoogste kwaliteit werd uitgerust. Het was hierbij de bedoeling om de volledige bouwtechnologie via het centrale BMS (building management system) met KNX-sturing te doen werken en weer te geven. Dit BMS moest met verschillende varianten van visuele gebruikersinterfaces werken, inclusief gratis weergave en tegel- en knopweergaven.

Het KNX-systeem moest ook de mogelijkheid bieden om alle technieken te sturen en weer te geven en moest met interfaces werken met BACnet, DALI, Modbus, Zigbee en multimediatoepassingen. Andere systeemvereisten waren onder meer de toepassing van groepen en autorisatiestructuren; het gebruik van gedecentraliseerde aanraaksensoren en aanraakpanelen; de weergave van foutmeldingen en kennisgevingen; statusdisplays en logmogelijkheden; speciaal geschreven scripts voor complexe functies en logische links in de 'Lua' programmeertaal; weergave van trends zoals weergegevens, energie, luchtkwaliteit, schakeltoestanden enz.; scènecontrole; vrij configureerbare timers; kamertemperatuurregelingen energiemonitoring.

De grootste uitdaging bestond erin om interfaces met de verschillende HVAC-sturingselementen tot stand te brengen. De protocols en de interfaces hiervoor konden alleen via nauwkeurige projectplanning en coördinatie worden bepaald.

Oplossing

Onze oplossing om alle technieken in een BMS samen te brengen, om ze weer te geven en om een intelligent samenspel van moderne bouwtechnologieën met gebruik van KNX-componenten te bieden. Via interfaces met protocols zoals BACnet, DALI, Modbus, ZigBee enz. konden alle technieken in de KNX-bustechnologie worden geïntegreerd. Hierdoor werd een holistisch facility management van het gebouw mogelijk via een KNX-server. Foutmeldingen van verwarmings- en ventilatie- en airconditioningsystemen, afvoersystemen voor afvalwater, brandalarmsystemen, lichtsturingssystemen, brandkleppen en statusweergave van magnetische, bout- en deurcontacten worden visueel weergegeven, in een logboek opgenomen en - afhankelijk van de prioriteitsbepaling - naar de interne technicus doorgestuurd.

Dankzij KNX konden de complexe bouwtechnologieën en daardoor ook de systeemgelinkte gebouwautomatisering worden samengebracht. Dit was het grootste voordeel en bood de mogelijkheid om de volledige installatie met KNX te visualiseren en te bedienen - een oplossing die gemakkelijk te begrijpen en gebruikersvriendelijk is.

nelhiebel-1.jpg

Dankzij KNX was het mogelijk om de volledige installatie op een gemakkelijk te begrijpen en gebruikersvriendelijke manier te visualiseren en te bedienen.

Installatie

De KNX-lijnen werden met de KNX-TP gestructureerde gebouwbekabeling geïnstalleerd. De backbone werd in KNX-IP geïmplementeerd. Aansluitingen met alle besturingseenheden werden via een IT-netwerk tot stand gebracht. Alle KNX-componenten werden in het ETS-project gecreëerd voordat met de installatie werd begonnen, waarbij ze fysiek werden geadresseerd en geprogrammeerd met het applicatieprogramma. De planning, de programmering en de inbedrijfname van het volledige project namen ongeveer 1.500 uur in beslag.

Het duurde een tijdje voordat de HVAC-systemen vlot begonnen te werken, maar alle fouten waren via de KNX-visualisatie zichtbaar. De facility manager werd daarbij automatisch verwittigd, zodat hij onmiddellijk kon reageren.

De mobiele scheidingswanden, die in de vergader- en de loungeruimte op verschillende posities kunnen worden opgesteld om ruimten met verschillende grootten te creëren, vormden een bijzondere uitdaging. Complexe programmering en logische links zorgden ervoor dat de regelelementen en de weergave zich aan de ruimtesituatie van elk moment aanpassen. Voor de implementatie werd onder meer gebruikgemaakt van KNX-RF-technologie.

Voordelen van KNX

De recentste uitbreiding van onze onthaalruimte is een showroom waarin we dankzij KNX het perfecte samenspel kunnen presenteren van de vier pijlers van een 'smart home': veiligheid, comfort, entertainment en energie.

Dankzij het gebruik van KNX konden de complexe bouwtechnologieën in één centrale regeling worden gecombineerd, waarmee alle technieken kunnen worden weergegeven en bediend. Met onze oplossing beschikt de gebruiker over een holistisch facility management op basis van een gemakkelijk te begrijpen en gebruikersvriendelijke visualisatie-interface. KNX-technologie maakte het ook mogelijk om moeilijke installatiepaden via RF-aansluitingen te overbruggen.

nelhiebel-2.jpg

KNX-technologie maakte het ook mogelijk om moeilijke installatiepaden via RF-aansluitingen te overbruggen.

Dankzij de gestandaardiseerde technologie biedt KNX ook de mogelijkheid om updates uit te voeren en om apparaten moeiteloos te vervangen of te vernieuwen, zodat de installatie altijd 'state of the art' blijft.

Belangrijkste producten en technologieën in het project

KNX-TPKNX-IPKNX-RFDALIBACnetModbus RTUModbus TCPZigbeeKNX-Server - Merten/Schneider Electric Type SpaceLYnk LSS100200Schneider Electric c/o MertenSchneider Electric IndustriesZennio Gira Albrecht JungBerkerCIATBusch - Jaeger BAB TechnologieTheben AGBrück Electronic GmbH (B.E.G.)

Project: JB7

A project by: Nelhiebel Elektrotechnik GmbH

Contact: Felix Schneider

Social Share:

  • Highlights