21. May 2021

Energiemanagement: EV’s intelligent laden dankzij integratie met KNX

Energiemanagement: EV’s intelligent laden dankzij integratie met KNX
Energiemanagement: EV’s intelligent laden dankzij integratie met KNX

Casto Cañavate bespreekt de groei van de markt voor elektrische voertuigen en waarom het steek houdt om het laden te integreren in een KNX-systeem voor energiemanagement thuis of op het werk.

De laatste jaren zien we de autosector spectaculair veranderen. Consumenten kiezen ervoor om duurzamere elektrische voertuigen (EV's) te kopen, maar zijn niet de enigen die een rol spelen in deze revolutie.

Ten eerste stippelde de Europese Commissie een duidelijke route uit naar een economie die de netto-uitstoot voor transport tegen 2050 terugbrengt tot nul.

Ten tweede worden nieuwe organisaties opgericht om de voordelen van verandering te promoten. Een goed voorbeeld is het ‘Platform for electromobility', dat mensen- en goederenvervoer op duurzame elektriciteit als doel heeft. Het Platform for electromobility schat dat er tegen 2030 1 miljoen nieuwe banen ontstaan in de e-mobiliteitssector en, misschien belangrijker nog, dat er elke dag 1 miljard EUR minder aan olie zal worden besteed in Europa.

Ten slotte wijst onderzoek uit dat de EV-markt de komende jaren aanzienlijk zal groeien. Volgens MarketsandMarkets wordt geschat dat er tegen 2030 wereldwijd 27 miljoen EV's zullen worden verkocht. Eind 2020 waren dat er 9 miljoen.

Staat de handrem nog op?

Ondanks al deze positieve tekenen staan enkele problemen de groei toch nog in de weg. Ze hebben voornamelijk te maken met de CO2 die wordt uitgestoten bij de bouw van EV's en met hun prijs. Om tal van redenen kosten EV's vandaag meer dan auto's met een verbrandingsmotor en kiezen veel kopers nog steeds die laatste. Als vuistregel geldt dat een niet-elektrische auto goedkoper is voor wie minder dan 15.000 km per jaar rijdt. Bovendien wordt bij de productie van de batterij en EV meer CO2 uitgestoten dan bij een auto met een verbrandingsmotor.

Enkele andere factoren die mensen mogelijk ontmoedigen om in een EV te investeren zijn een gebrek aan laadinfrastructuur, bezorgdheid over de materialen in de batterijen en het bereik (de actieradius). Schaalvoordelen zullen echter de prijs en CO2-uitstoot doen dalen en dan wordt e-mobiliteit alomtegenwoordig.

Intelligent laden met KNX

In het kader van energiemanagement in woningen en gebouwen hecht KNX Association er veel belang aan om het laden van EV‘s te integreren. Daarom breidde ze de KNX-technologie uit met een applicatiedomein om oplaadpunten te integreren binnen een KNX-energiemanagementsysteem. KNX-leden hebben al KNX-toestellen gelanceerd waarmee laadstations van verscheidene merken, waaronder ABB ABL, ebee, KEBA, Mennekes en Stöhr, kunnen worden aangesloten op KNX. Binnenkort komen daar niet alleen nieuwe KNX-toestellen met oplaadmogelijkheden, maar ook nieuwe merken bij.

De nieuwe apparaten voor deze integratie krijgen functies zoals:

  • Een indicatie of het laadstation bezet of vrij is.
  • Voortgangsweergave voor het laden op verschillende draagbare apparaten.
  • Een specifieke oplaadtijd bepalen of het laadvermogen beperken, afhankelijk van het actuele tarief voor elektriciteit of de hoeveelheid elektriciteit die op dat moment in de woning of het gebouw wordt opgewekt of verbruikt.
  • Het monitoren van, en informeren van gebruikers over het algemene energieverbruik, de laatste oplaadbeurt en andere belangrijke data, die bijzonder nuttig zijn voor gebouwbeheerders.
  • Ten slotte spreekt het voor zich dat deze nieuwe producten en functies ook KNX Secure ondersteunen om bescherming te bieden tegen hackers.

Conclusie

De EV-markt is duidelijk aan het groeien en samen met de markt groeit sowieso de vraag naar en het aanbod van oplossingen om deze voertuigen op het werk en thuis op te laden. Met KNX kan dat op een intelligente en veilige manier, door het laden van een EV te integreren in een systeem voor energiemanagement dat reeds alle aspecten van energieverbruik en -productie in een woning of gebouw beheert.

Casto Cañavate is de Marketing Manager voor KNX Association.

Social Share:

  • Highlights