12. Jan 2021

EuropeOn, Europese vereniging voor elektriciteitsaannemers, lanceert rapport ‘Business opportunities since Covid-19’

EuropeOn, Europese vereniging voor elektriciteitsaannemers, lanceert rapport ‘Business opportunities since Covid-19’
EuropeOn, Europese vereniging voor elektriciteitsaannemers, lanceert rapport ‘Business opportunities since Covid-19’

Elektriciteitsaannemers zetten 2021 in met een nieuwe studie over de zakelijke kansen sinds COVID-19. Voorstelling aan het grote publiek op 26 januari

Bij een nieuw jaar horen goede voornemens. EuropeOn en zijn leden besloten dan ook om het jaar in te zetten op een positieve noot. Ze onderzochten hoe de grootschalige en blijvende veranderingen door de COVID-19-pandemie een ontwikkeling ten goede kunnen teweegbrengen. Een verandering die de prioriteiten binnen de samenleving doet verschuiven en nieuwe zakelijke kansen oplevert, zodat elektriciteitsaannemers zich kunnen herstellen en een versnelling hoger kunnen schakelen. Hun overwegingen zijn samengevat in een nieuwe studie die wordt vrijgegeven op het lanceringsevent van EuropeOn, een openbaar onlinecongres op 26 januari (informatie hieronder).

Uiteraard beseffen elektriciteitsaannemers dat COVID-19 een structureel risico inhoudt voor hun branche, die in Europa werk biedt aan bijna 2 miljoen mensen, meestal binnen kmo's. Toch zien ze de toekomst nog steeds hoopvol tegemoet, omdat ze weten dat hun taken en deskundigheid aan relevantie blijven winnen in de wereld van morgen. De samenleving heeft namelijk drie topprioriteiten:

  • De klimaatverandering afremmen met groen herstel: vele recente gebeurtenissen of feiten tonen aan dat er in de samenleving een duidelijke ambitie is om de klimaatverandering af te remmen en om herstelplannen uit te voeren die van de groene transitie een prioriteit maken. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de sterk stijgende verkoopcijfers van elektrische voertuigen (bron: ACEA), zonnepanelen en energiezuinige warmtepompen. Het herstelplan van de EU moet bovendien een "groener, digitaler en veerkrachtiger Europa" tot stand helpen te brengen.
  • De levenskwaliteit binnenshuis verbeteren: door de uitbraak van COVID-19 heeft bijna iedere Europeaan ondertussen al in lockdown geleefd en leren omgaan met afstandsregels en zoveel mogelijk thuisblijven. We hebben vooroordelen over thuiswerk, e-leren, digitale interactie enz. moeten ontkrachten. Meer dan ooit zijn voldoende licht, een goede energievoorziening, ventilatie, verwarming en - last but not least - uitstekende connectiviteit essentieel.
  • Werkwijzen transformeren: of we nu moeten thuiswerken of de sociale interactie met collega's en klanten preventief moeten beperken, mensen zijn op een heel andere manier gaan werken - hoogstwaarschijnlijk voorgoed. Er ontstaat een nieuwe mentaliteit die steunt op meer digitalisering, nieuwe methoden om samen te werken en innovatieve manieren om kantoorgebouwen te gebruiken.

Elektriciteitsaannemers lossen sowieso problemen op: ze verdienen er hun brood mee. Op elk van de prangende vragen hierboven hebben ze praktische antwoorden klaar. Vaak zijn zij de allerlaatsten in de waardeketen, degenen die oplossingen voor schone energie installeren en beheren bij mensen thuis en op het werk. Al even belangrijk is dat ze een unieke relatie hebben met de eindgebruikers en dus perfect geplaatst zijn om hen te adviseren over slimme en groene technologieën.

Op basis van deze drie maatschappelijke prioriteiten stipte EuropeOn in zijn recentste rapport een reeks nieuwe of opkomende zakelijke kansen aan in de wereld van morgen. Het identificeerde ook de nodige katalysatoren voor deze zakelijke kansen en de voornaamste punten die aandacht en waakzaamheid vragen. Ten slotte legt EuropeOn beleidsmakers cruciale vereisten voor om hun aandacht te vestigen op de absolute voorwaarden voor een groen en digitaal herstel in heel Europa.

Door deze studie te publiceren hoopt EuropeOn een vruchtbare dialoog met alle betrokken actoren in de waardeketen (energie, bouw, e-mobiliteit) en met beleidsmakers op gang te brengen. In december organiseerde het samen met GCP Europe al een eerste workshop om zakelijke kansen en de renovatiegolf te bespreken.

Het volledige rapport, getiteld 'Business opportunities since Covid-19: Electrical contractors at the forefront of a green import_contentamp; digital recovery for Europe' ('Zakelijke kansen sinds COVID-19: elektriciteitsaannemers nemen het voortouw in een groen en digitaal herstel voor Europa'), wordt vrijgegeven en voorgesteld op het publieke lanceringsevent (online) op 26 januari, van 11 uur tot 12 uur. Gratis inschrijven kan via onderstaande link.

europe-on.org

Social Share:

  • Highlights