19. Feb 2021

Gouden tips: via interfaces communiceren met externe systemen en de meest geschikte producten kiezen

Gouden tips: via interfaces communiceren met externe systemen en de meest geschikte producten kiezen
Gouden tips: via interfaces communiceren met externe systemen en de meest geschikte producten kiezen

Mark Warburton schetst de verschillende manieren waarop KNX-systemen met andere systemen kunnen communiceren. Ook zet hij enkele tips op een rijtje die u helpen het beste product voor een bepaalde toepassing te kiezen.

Als technisch distributeur krijgen we vaak de vraag om bedieningsoplossingen te bedenken voor specifieke klantenwensen of producteisen. Doordat KNX zo'n krachtig platform beschikbaar stelt, zijn er meestal talloze manieren om een probleem op te lossen.

Maar in sommige gevallen vormt die enorme keuze misschien wel een probleem. Want hoe kiest u uit de lange lijst de beste benadering?

Opties om met andere systemen te communiceren

Een vaak terugkerende vraag luidt: "Hoe kunnen we een ander systeem of een andere oplossing (zoals een alarm- of een audiovideosysteem) met KNX doen communiceren?"

Optie 1

Het eerste wat u moet doen, is nagaan of het systeem in kwestie rechtstreekse communicatie met KNX ondersteunt. Tegenwoordig verloopt die communicatie bijna altijd via IP. Hopelijk biedt het externe systeem native ondersteuning, zodat u alleen een IP-interface (tunnellingverbindingen) of een IP-router (tunnelling- en multicastverbindingen) nodig hebt. Sommige systemen moeten via hun eigen IP-interface met het KNX-systeem communiceren.

Optie 2

Is IP geen optie? Ga dan na of het andere systeem een ander open protocol, zoals BACnet of Modbus, ondersteunt. In dat geval kunt u een protocolvertaler de commando's van het ene systeem laten 'tolken' voor het andere.

Optie 3

Misschien bestaat er ook een API voor het systeem die een IP-, een RS232- of een RS485-verbinding gebruikt. In dat geval hebt u een gatewaytoestel op KNX nodig, waar u specifieke commando's kunt invoeren om beide systemen met elkaar te verbinden.

Optie 4

Als geen van de bovenstaande oplossingen mogelijk is, overweeg dan een bedrade verbinding (bv. 0-10 V of digitale ingangen/uitgangen). Zo'n oplossing biedt weliswaar minder geavanceerde mogelijkheden, maar volstaat wellicht toch ruimschoots voor de toepassing in kwestie. We nemen een alarmsysteem als voorbeeld. Wanneer u dit met behulp van een binaire ingang met vier kanalen met KNX linkt, krijgt u de status ‘niet ingeschakeld', ‘ingeschakeld', ‘alarm' of ‘brand'. Alle informatie dus die u nodig hebt om de systemen in hoge mate met elkaar te integreren.

Als niets lukt

Hebt u alle bovenstaande opties geprobeerd en blijkt het nog altijd niet mogelijk om de systemen met elkaar te doen communiceren? Dan is het duidelijk dat de fabrikant van het andere systeem niet dezelfde open benadering toepast als KNX. Dat is een van de redenen waarom we adviseren om systeemintegratoren al vroeg bij het ontwerpproces te betrekken. Zo kunt u erop rekenen dat alle systemen goed zullen samenwerken.

Differentiëren tussen producten

Wanneer producten vergelijkbare functies bieden, vragen klanten ons vaak om de verschillen op een rijtje te zetten.

De eerste vraag die we u in zo'n geval stellen, luidt: "Wat wilt u bereiken?" Het is mogelijk dat een product in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar is, die elk een verschillend resultaat opleveren. Wanneer u hierover meer informatie kunt verzamelen, is het vaak mogelijk om een selectie te maken uit de beschikbare opties en om ten slotte het enige product te identificeren dat voor een specifieke situatie zal werken.

Voedingen zijn een mooi voorbeeld in dit verband. In principe doen die allemaal hetzelfde, maar bepaalde extra functies zijn alleen beschikbaar bij bepaalde producten. Lees zeker dit artikel uit onze archieven.

Conclusie

KNX heeft zo'n ruim assortiment aan producten en oplossingen, dat het niet ondenkbaar is dat u verloren loopt in de opties of dat u uiteindelijk op het verkeerde deel van een probleem focust. Zet in dat geval een stap achteruit en denk na waarom en hoe u iets wilt realiseren. Op die manier krijgt u een duidelijker beeld van het probleem, kunt u de geknipte producten kiezen en bent u er zeker van dat ze op de meest logische manier met elkaar zullen communiceren.

Neem gerust contact op met een van de technische KNX-distributeurs als u hierbij hulp nodig hebt. Ze begeleiden en ondersteunen u met plezier, zodat u het best mogelijke project kunt afleveren.

Mark Warburton is een van de directeurs van Ivory Egg (UK) Ltd, een toonaangevende leverancier van KNX-producten die ook opleidingen organiseert over de oplossingen van KNX.

www.ivoryegg.co.uk

Social Share:

  • Highlights