22. Mar 2021

Het IP-BLiS-initiatief: gedigitaliseerde gebouwen voorbereiden op een cyberveilige toekomst

Het IP-BLiS-initiatief: gedigitaliseerde gebouwen voorbereiden op een cyberveilige toekomst
Het IP-BLiS-initiatief: gedigitaliseerde gebouwen voorbereiden op een cyberveilige toekomst

Yasmin Hashmi van KNXtoday legt uit waarom een groot aantal internationale standaarden zich hebben verenigd om een cyberveilige toekomst in slimme gebouwen mogelijk te maken.

De noodzaak van digitalisering van gebouwen is duidelijk: ze genereren niet alleen bijna 40 % van de jaarlijkse uitstoot van broeikasgassen, maar vanwege de COVID-pandemie moeten plekken voor werk en vrijetijdsbesteding ook opnieuw worden uitgedacht. Het momentum om gebouwen efficiënter te maken en beter af te stemmen op de gebruikers wordt sterker, en als de pandemie en de klimaatrampen ons iets hebben geleerd, dan is het wel dat er geen tijd te verliezen is en wereldwijde samenwerking essentieel is.

We weten ook dat de communicatie binnen en tussen gebouwen gebaseerd zal zijn op IP, en steeds meer IoT-apparaten zal omvatten. De vraag is hoe we, gelet op de uiteenlopende IP-oplossingen die beschikbaar zijn in de sector van de gebouwenautomatisering, de overgang naar een geautomatiseerde toekomst zo soepel mogelijk kunnen laten verlopen? En hoe kunnen we ervoor zorgen dat de oplossingen die we invoeren op lange termijn veilig zijn tegen de constante dreiging van cyberaanvallen?

Samenwerking met de industrie via IP-BLiS

In het besef dat een veilig gemeenschappelijk communicatienetwerk essentieel is, hebben de belangrijkste spelers in de sector van de gebouwenautomatisering en lichtsturing hun krachten gebundeld om IP-BLiS (IP-Building import_contentamp; Lighting Standards) op te richten. Laten we duidelijk zijn: IP-BLiS creëert geen nieuwe standaard. Er worden veeleer gemeenschappelijke processen beschreven die de cyberveiligheid garanderen bij gebruik van een IP-backbone-infrastructuur.

IP-BLiS omvat tot nu toe: BACnet International, DALI Alliance, KNX Association, Open Connectivity Foundation, Thread Group en de Zigbee Alliance. Het is meer een marketingverbindingsgroep van meerdere verenigingen dan een juridische entiteit. Er is geen betaald lidmaatschap en andere organisaties zijn welkom om lid te worden.

Doelstellingen

IP-BLiS heeft als doel commerciële gebouwen beter af te stemmen op de behoeften van de gebruikers door te ijveren voor een veilige, geharmoniseerde IP-gebaseerde IoT-oplossing op basis van meerdere standaarden. De oplossing zal cyberveiligheid garanderen, in overeenstemming zijn met de EU-richtlijn betreffende de energieprestatie van gebouwen en zal de kosten en installatie-inspanningen helpen te beperken.

Hoe IP-BLiS zal werken

IP-BLiS zal een terugmeldingskanaal vormen tussen de klanten en de verschillende aangesloten verenigingen, en de markt raadplegen om de beste stappen voorwaarts te bepalen en de beste praktijken onder professionals in de hand te werken.

Zoals Arnulf Rupp, directeur van de Thread Group, zegt: "Ondanks onze afzonderlijke beroepsverenigingen delen wij vaak dezelfde problemen. En hoewel elke groep zijn eigen IP-gebaseerde oplossing heeft, vertegenwoordigt IP-BLiS de verbintenis van de industrie om het intrinsieke potentieel van IP te benutten en te leveren."

Rupp legt verder uit: "Tot nu toe hadden de verantwoordelijken voor commerciële gebouwen geen andere keuze dan gebruik te maken van meerdere IP- en niet-IP-technologieën. Als gevolg hiervan zijn hun mogelijkheden om functionaliteit te automatiseren beperkt (wat de ervaring van hun huurders beïnvloedt) en is systeemonderhoud een veel grotere uitdaging. Om dat aan te pakken, hebben we onze benadering binnen IP-BLiS eengemaakt. Omdat we allemaal een gemeenschappelijk IP-netwerk delen, kunnen we de beste ondersteuning bieden voor alle ecosystemen die in IP-BLiS vertegenwoordigd zijn. En omdat IP-transport de beveiliging van applicatielagen neutraal ondersteunt, zijn klanten ervan verzekerd dat, welk IP-netwerk ze ook gebruiken, de beveiliging ervan volledig zal worden nageleefd en gehandhaafd."

Franz Kammerl, President van de KNX Association, vergelijkt dit met het EU-paspoortsysteem. "Elk land heeft zijn eigen paspoort- en veiligheidssysteem op de achtergrond, maar het maakt allemaal deel uit van een overeengekomen bovenbouw. Ook zullen er gateways komen voor de verschillende systemen naar het IP-netwerk, maar die zullen eerder software- dan hardwarematig zijn."

Met de IoT Cybersecurity Improvement Act, die in december 2020 in de VS in wetgeving is omgezet, zijn fabrikanten en elektriciens nu verplicht om beveiliging standaard te integreren. Brian Scriber, lid van de Raad van Bestuur van de Open Connectivity Foundation, merkt op: "De installatie en inbedrijfname van systemen voor gebouwenautomatisering en lichtsturing nemen misschien dagen of weken in beslag, maar we moeten nu de levenscyclus van het systeem bekijken vanuit een beveiligingsperspectief. Dat vereist meer samenwerking tussen organisaties die betrokken zijn bij de toeleveringsketen van de gebouwenautomatisering."

Eerste stappen

Volgens Paul Drosihn, algemeen directeur van de DALI Alliance, moeten handelsorganisaties de antwoorden klaar hebben voordat hun klanten vragen beginnen te stellen. IP-BLiS moet daarom de gemeenschappelijke processen beschrijven die IP-beveiliging voorop zullen plaatsen, en die zouden op bestaande normen kunnen worden gebaseerd. Zoals hij opmerkt: "De technische oplossingen zijn er bijna. Nu moeten alleen nog de verschillende verenigingen de instrumenten ontwikkelen om ze toe te passen."

Wie zal baat hebben bij IP-BLiS?

Mak Joshi, vicevoorzitter en bestuurslid van de Zigbee Alliance, suggereert dat "digitalisering van gebouwen en IP-convergentie de megatrends zijn, met een potentieel voordeel voor iedereen in de waardeketen: eigenaars van gebouwen en facility managers, bestekschrijvers, architecten, planners, systeemintegratoren, providers van onderhoudsservices, IT/OT-managers - om er maar een paar te noemen. Om dit voordeel te bereiken, is het van cruciaal belang dat die waardeketen die megatrends volgt. Daarom is het van cruciaal belang dat de normalisatieorganisaties de verschillende belanghebbenden en hun belangen naar behoren vertegenwoordigen in de evolutie van het normalisatieproces."

Hoe kunt u deelnemen?

Dit is een uitgelezen moment voor normalisatieorganisaties en leden van de IoT-gemeenschap om zich in te zetten en voort te bouwen op de eerder genoemde megatrends. Alle relevante beroepsverenigingen zijn welkom om zich bij IP-BLiS aan te sluiten. Op de website hieronder vindt u actuele informatie over IP-BLiS-activiteiten en details over hoe u kunt deelnemen.

https://www.ipblis.org/

Social Share:

  • Highlights