16. Jun 2020
Uchusen, wat 'ruimteschip' betekent in het Japans, is een commercieel kantoorgebouw met vier verdiepingen in Kuala Lumpur, Maleisië. KNX systeemintegrator Seikou Systec Sdn, de eigenaar van het gebouw, besliste een tijd geleden om in een eigen unieke werkruimte conform de Green Building-eisen te investeren, dat in de toekomst nog kon worden uitgebreid en dat een technologische vitrine moest vormen voor zijn klanten. Gelijktijdig moest het gebouw in het kader van zijn MVO-programma (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) als leercentrum voor beroepsstudenten dienen.
Het gebouw bestaat uit een kelderverdieping (technische ruimte), waar alle ingenieurs en technici werken en een dashboard is opgesteld waar het energie- en het waterverbruik op elke verdieping wordt weergegeven, een benedenverdieping met een ruimtecafé, een ruimtecapsule, een gebedsruimte en een KNX opleidingscentrum, een eerste verdieping met een commandocentrum, een gevechtspost en een UFO-kamer en een bovenste verdieping met een gymlokaal, een bibliotheek en een gameroom. Het project werd in december 2018 opgestart en in februari 2019 voltooid.
Projectopdracht
Seikou heeft meer dan 22 jaar ervaring met KNX. Het was dan ook geen verrassing dat de onderneming voor dit project haar keuze op KNX liet vallen voor de sturing van de verlichting en de HVAC-systemen. Daarnaast moest een interface worden voorzien voor de DALI verlichting, de ModBus en BACnet voor de monitoring van energie en water, Google Home voor de stemactiveringsregeling en een parlofoonsysteem. Een van de essentiële eisen bestond erin dat de installatie later nog moest kunnen worden uitgebreid. Daarom werd niet voor één enkele fabrikant gekozen, zodat men zich minder zorgen hoefde te maken over de vervanging van defecte componenten of onderhoud.
Het ontwerp moest niet alleen doen denken aan een ruimteschip, maar moest ook zuinig met energie omspringen, waardoor geschikte verlichtingstoestellen en airconditioningoplossingen moesten worden gekozen. Daarnaast moest de installatie zo worden ontworpen dat ze gemakkelijk zou kunnen worden geüpgraded wanneer het budget dat mogelijk maakte, zonder dat daarvoor in de scheidingswanden zou moeten worden geboord of de structuur van het gebouw moest worden verstoord. Het project zou ook worden opgenomen in een TVET-programma (Technical import_contentamp; Vocational Education and Training) waarbij KNX zou worden betrokken.
Oplossing
KNX was de voor de hand liggende keuze, aangezien deze oplossing altijd backwards compatible is en wereldwijd door bijna 500 fabrikanten en meer dan 200 vakmensen met KNX-certificaat in Maleisië wordt ondersteund. Alles werd in het werk gesteld om de installatie zo vlot mogelijk te laten verlopen. Daarbij werd een beroep gedaan op studenten uit verschillende technische studierichtingen, zoals elektriciteit, tegelwerk, airconditioning, zonnetechnologie, regenwateropvang, schilderwerken en interieurinrichting en bevloering.
Studenten elektriciteit en hun docenten uit drie verschillende beroepsscholen volgden tijdens de implementatiefase onder leiding van een KNX-specialist een training over de KNX-standaard. Ze kwamen daarbij alles te weten over KNX - vanaf de installatie van KNX-apparaten over KNX-apps tot ETS-programmering.
Installatie
Het project nam ongeveer twee maanden in beslag - inclusief de elektrische werkzaamheden en de KNX-installatie. Het project begon met de planning, het ontwerp en de implementatie van KNX, waarbij nauw werd samengewerkt met de verantwoordelijken voor het interieurontwerp en de elektrische werkzaamheden. Aangezien het project door studenten werd uitgevoerd, werd heel wat tijd besteed aan onderwijs en kennisoverdracht, maar dit leidde tot een heel grote tevredenheid - en dan in het bijzonder bij de studenten, die de opgedane KNX-ervaring daarna op school konden benutten.
Enkele van de studenten die bij de installatie hielpen.
Sinds de onderneming haar intrek heeft genomen in het nieuwe gebouw, werden er een aantal kleine aanpassingen gedaan en vonden er een aantal upgrades plaats. Daarbij werden onder meer de tijdinstelling voor de verlichting en de timing voor de aanwezigheidssensoren aangepast, werden meer scènes geprogrammeerd en werd een interface voor de meting van het waterverbruik geïnstalleerd. Dit alles gebeurde bijzonder vlot. Uiteindelijk werd het systeem aangesloten op een dashboard, waarop tal van gegevens werden weergegeven, zoals het energie- en het waterverbruik op elke verdieping, zodat de energie-efficiëntie kon worden geanalyseerd. Er zal in de toekomst ook een autolader worden aangesloten, waarvan ook die gegevens op het dashboard zullen worden weergegeven.
Voordelen van KNX
Dankzij de flexibiliteit van de oplossingen op het vlak van latere uitbreidingen, aansluitingsmogelijkheden op andere systemen en de keuze uit zoveel fabrikanten, maakt KNX installatie en integratie van systemen zoveel gemakkelijker en biedt het ook de zekerheid van de lange levensduur die eindklanten verlangen.
Het commandocentrum.
De serverruimte moet 24 uur per dag en 7 dagen per week worden gekoeld. Tijdens de kantooruren gebeurt die koeling met een ventilator die koele lucht vanuit een aangrenzende ruimte haalt. Als de AC in die laatste ruimte wordt afgesloten, schakelt KNX de AC in de serverruimte automatisch in zodra een vooraf ingestelde temperatuur wordt bereikt, waardoor heel wat energie kan worden bespaard.
Uchūsen behaalde intussen een Green Building Index Silver-prijs voor dit energie-efficiënte gebouw, dat energie bespaart en de kosten voor elektriciteit en water drukt. Het project toont ook aan hoe eigenaars van gebouwen zich dankzij tijdplanning voortaan geen zorgen meer hoeven te maken over de vraag welke apparaten ze na de kantooruren moeten in- en uitschakelen.
Het gebouw is intussen uitgegroeid tot een referentie voor heel wat scholen in het beroepsonderwijs, die heel wat belangstelling vertonen voor de KNX-norm. Honderden studenten hebben ook al een ritje mogen maken aan boord van dit indrukwekkende ruimteschip!
Belangrijkste producten en technologieën in het project
KNXDALIBACnetModbusGreenControlsThebenSchneiderSteinelTantronIntesis
Project: Uchusen, the ultimate spaceship
Een project van: Seikou Systec Sdn Bhd
Contact: P.W. Siew