23. Nov 2020

KNX Award 2020 winnaar Internationaal - Afrika, Amerika, Australië: vernieuwing van theaterverlichting

KNX Award 2020 winnaar Internationaal - Afrika, Amerika, Australië: vernieuwing van theaterverlichting
KNX Award 2020 winnaar Internationaal - Afrika, Amerika, Australië: vernieuwing van theaterverlichting

Het Libertador San Martin Theater in de Argentijnse stad Córdoba werd gebouwd in 1891. Het is altijd al een belangrijk gebouw geweest in Argentinië, en is een van de beroemdste in Latijns-Amerika vanwege zijn architectuur en geschiedenis. De restauratie van dit theater vroeg om hoogwaardige materialen, specifieke producten en geavanceerde technologie voor de nieuwe functies en functionele updates. De koning en koningin van Spanje hebben het gebouw in de zomer van 2019 ingehuldigd.

Tijdens de restauratie gaf het bestuur van de provincie Córdoba KNX-partner Agustín H. Abdala de opdracht om een geavanceerd lichtsturingssysteem te leveren. KNX werd ingeschakeld om een top-of-the-market oplossing voor verlichting en technisch alarmbeheer te leveren waarmee een grote groep verlichtingstechnici alle opera's en balletten kan beheren in dit luxueuze gebouw waarin het hele jaar door toneelstukken van over de hele wereld worden opgevoerd. In 2020 sleepte dit project de KNX Award in de wacht in de categorie Internationaal - Afrika, Amerika, Australië.

De opdracht

De opdracht bestond erin de verlichtingstechnici overal controle te bieden over het enorme aantal lampen die over tal van circuits en schakelkasten waren verdeeld. Dit omvatte geavanceerde en talrijke belichtingsfuncties en -scènes voor podiumlichtsturing met een combinatie van KNX en DMX voor podiumverlichting en speciale effecten. Het systeem moest ondersteuning bieden voor programmering op afstand, getimede functies, visualisatie via tablets en smartphones, bediening via aanraakschermen, beeldschermen, schakelaars en drukknoppen, noodverlichting en een geavanceerd meldsysteem voor storingen.

Omdat verschillende circuits bekabeld moesten worden via de oorspronkelijke kabelgoten, was er geen ruimte voor andere bekabeling of traditionele dimstrategieën. Een oplossing die bestond uit bedrade en draadloze besturing en communicatie vanaf een server, client-pc's en mobiele apparaten was dan ook een topprioriteit.

Oplossing

Met behulp van KNX konden we met alle schakelkasten communiceren via slechts één kabel, de dimfuncties volledig onder controle houden en tegelijk ook extra voordelen en functies toevoegen. De installatie werd vlot uitgevoerd in overleg met alle andere specialisten, zoals schakelkastinstallateurs die alle elektrische onderdelen en besturingscomponenten monteerden, elektriciens die instonden voor de bedrading van het hele gebouw en bouwvakkers die alle verlichtingscomponenten installeerden.

Installatie

Eerst werden de elektrische, bedradings- en verlichtingswerken uitgevoerd. Extreem oude bedrading moest uit buizen worden getrokken en er moesten aanpassingen worden gedaan om nieuwe kabels en componenten te plaatsen. De data-infrastructuur vereiste ook een groot aantal kabelgeleiders en elektrische installaties in het gebouw.

Dit vergde veel tijd en moeite en was het meest uitdagende aspect van deze fase van het project, waarbij er de hele tijd nauw moest worden samengewerkt.

Nadat deze werkzaamheden waren voltooid, werden de schakelkasten over het hele gebouw geïnstalleerd. De aansluiting duurde enkele weken vanwege de beperkte toegang, meestal om beveiligings- en veiligheidsredenen. Nadat alles was aangesloten, werd het besturingssysteem voorbereid op de programmering, installatie en configuratie.

Het meest uitdagende deel van het project was het afstemmen van de hele geplande strategie voor techniek en sturing, vanwege het enorme aantal installateurs en personen die betrokken waren bij de ontwikkeling en installatie van het project. Naarmate de installatie vorderde, werden ook de uitdagingen van andere partijen duidelijk door specifieke kenmerken van het gebouw, en die moesten gaandeweg worden overwonnen. Het ging bijvoorbeeld om extra stuurstroomkringen, aanpassingen van de lay-out van de moduledistributiesystemen en, in sommige gevallen, veranderingen in dimstrategieën en -technologieën.

De podia vroegen om zeer nauwkeurige, op maat gemaakte configuraties, specifiek voor theaterlichtstrategieën. Voor het instellen hiervan waren veel iteraties nodig bij de configuratie, en finetuning om de gewenste resultaten te bereiken. Voor het uitvoeren van de onderdelen elektriciteit, data en lichtsturing van het project gold een strikte termijn van zes maanden.

Werking

Sinds de eerste inbedrijfname van het systeem en de heropleiding van het personeel zijn er geen aanpassingen aan de installatie nodig geweest. Als gevolg van de pandemie is er namelijk geen enkele interventie of uitbreiding gepland. Het lichtsturingssysteem blijft probleemloos werken. Het enige probleem is de slechte stroomvoorziening, die buiten onze controle ligt, maar dit probleem wordt aangepakt door technische alarmen die in het KNX-systeem zijn geprogrammeerd om dergelijke voorvallen te melden.

De verlichtingsoperatoren zijn verheugd dat ze in de dagelijkse praktijk eventuele veranderingen in het scènebeheer, de scène-opstelling en de operationele kenmerken van het platform kunnen uitproberen. Ze profiteren voortdurend van de alomtegenwoordigheid van het systeem om verschillende lichteffecten uit te proberen in een enorme lay-out.

Voordelen van het gebruik van KNX

Producten met het KNX-logo staan voor producten van hoge kwaliteit die perfect samenwerken. Hierdoor hoefde ik mij geen zorgen te maken over werken met materiaal van mindere kwaliteit. KNX stelde ons in staat om met succes een zeer complex en gedistribueerd lichtsturingssysteem te implementeren dat in zeer korte tijd over vele verdiepingen van een gebouw werd verspreid. Het werkt als één enkel en compact systeem dat de flexibiliteit biedt om zich aan te passen aan voortdurende veranderingen. Dankzij de IP-backbone konden we het systeem ook samenvoegen met de enorme data-infrastructuur die in het gebouw was geïnstalleerd.

Het systeem biedt de verlichtingsoperatoren overal toegang via een gebruiksvriendelijke interface op verschillende apparaten. Het kan ook reageren op de verschillende vereisten van elke verlichtingssectie en biedt een nauwkeurige bediening en een stabiele, robuuste en veilige werking. Het algemene effect is professioneel en gecoördineerd.

Belangrijkste producten en technologieën in het project

Dimmers, schakelaars, IP koppelaars, binaire ingangen, servercomputer, clientcomputers, mobiele clientapparaten, elektrische infrastructuur, KNX-infrastructuur, netwerkinfrastructuur, softwareservices.

Project: Historic Theatre Automation in Córdoba, Argentina

Een project van: Agustin Hipólito Abdala

Contact: Agustin Hipólito Abdala

Social Share:

  • Highlights