14. Oct 2020

KNX Award 2020 winnaar Internationaal - Europa: Aangepaste woning voor Parkinson-patiënt

KNX Award 2020 winnaar Internationaal - Europa: Aangepaste woning voor Parkinson-patiënt
KNX Award 2020 winnaar Internationaal - Europa: Aangepaste woning voor Parkinson-patiënt

Een woning uit de jaren 1970 werd volledig heringericht voor een patiënt met Parkinson in Mannheim, Duitsland. Dankzij de Smart Home-technologie van Klaus Geyer Elektrotechnik kan de eigenaar zelfstandig in zijn eigen woning blijven wonen met automatisch aangestuurde verwarming, beveiliging, multimedia, tuinirrigatie, camerafuncties en zelfs een automatisch doorspoelend toilet. Dit project won de KNX Award 2020 in de categorie Internationaal - Europa.

De opdracht

In dit huis moest moderne technologie worden geïmplementeerd zodat de klant zo lang mogelijk in zijn huis kan blijven wonen, met zo weinig mogelijk assistentie én met een stijlvol, modern interieur. De bediening van het systeem moest zo eenvoudig en intuïtief mogelijk zijn voor de bewoner en het thuisverplegend personeel. De hele woning, alle multimedia en de beveiliging moesten met een gemakkelijk draagbare RF-afstandsbediening worden bediend. Het systeem moest ook gemakkelijk toegang bieden tot geautomatiseerde deuren en trapliften, bewegingsdetectie en noodknoppen, en multimediacontrole in acht zones van het huis.

De oplossing

Alle technische componenten van het huis werden verbonden via een KNX-systeem met een krachtige Gira FacilityServer als het 'brein' op de achtergrond. Deze visualiseert, controleert en monitort het KNX-systeem en biedt een interface voor andere niet-KNX-systemen.

De oplossing omvat controles voor de DALI-verlichting, zonnewering, deurcommunicatie, camerabewaking, multimediatechnologie, waterzuivering, verwarming, irrigatie, robotgrasmaaier, zwembadfilter, poortaandrijving, olietank, alarmsysteem, toegangscontrole, gemotoriseerde barrière, technische alarmen, kamermonitoring, een noodoproepsysteem en apparaten die het water afsluiten. De benedenverdieping is barrièrevrij en de bewoner kan op elk moment de nooddiensten oproepen. Ook de automatische schuif- en draaideuren zijn verbonden met het KNX-systeem.

Omdat de bewoner na verloop van tijd langzamer en minder soepel zal bewegen, was het niet logisch om de bediening alleen via een iPad te laten verlopen. Het volledige huis en de mediatechnologie zijn daarom bedienbaar via een kleine vierkanaals KNX RF-afstandsbediening die comfortabel is voor de klant. De klant kan de beveiligings- en gebouwtechnologie vanuit zijn bed in- en uitschakelen via het menu op het scherm van de afstandsbediening of via een grote flatscreen-tv. Andere bedieningselementen zijn bijvoorbeeld KNX-RF radioknoppen, aanraakschermen, tv-apparaten, een iPhone of een iPad. De basisfuncties kunnen ook worden bediend met gewone schakelaars die het verplegend personeel intuïtief kan gebruiken. Ervaren gebruikers kunnen nog veel meer functies bedienen, bijvoorbeeld via een iPad, maar krijgen geen toegang tot de privédatabase met foto's en video's.

Voordelen van KNX

KNX biedt een zeer veelzijdige reeks producten van een groot aantal fabrikanten, zodat de klant producten kon kiezen die bij zijn budget en voorkeuren pasten. KNX is ook integreerbaar met andere technologieën die voor dit project vereist waren, zoals DALI, EnOcean en Zigbee.

Belangrijkste producten en technologieën in het project

Gira FacilityServerCen.Sys mediaserverGira deurcommunicatie met videofunctionaliteit, Gira System 106Gira G1Hager rookalarm op radionetwerkHager draagbare radiozenderElsner volledige niveaus en monitoringsensorenAanwezigheidssensoren van Gira, Eyslux en SteinelSteinel HF bewegingsdetectorActoren van Theben, ABB, Gira, HagerTelenot alarmsysteemCamerabewaking van AXISKNX systeemapparaten van Weinzierl en EntertexKNX besturingseenheden van MeanwellKNX interfaces van Zennio, Gira, ISE en ABBGEZE deurbedieningGemotoriseerde slotenmaker van FuhrSchakelkastaansturing van Haferle en BlumMobiele bediening: Gira FacilityServer-appHager draagbare afstandsbedieningBereik van schakelaar: Gira E22 platte schakelaarGira E2 in publieke zones

Project: Mit Hightech länger im eigenen Haus leben

Een Project van: Klaus Geyer Elektrotechnik

Contact: Klaus Geyer

Social Share:

  • Highlights