14. Oct 2020
'Smart Living im E-Haus' is een inloopmodel van een woning van 100 m² met een slim gebouwtechnologienetwerk waarin KNX wordt gebruikt. Het wordt georganiseerd door de Duitse vereniging van elektrische en IT-technologieberoepen (ZVEH) met de steun van ongeveer 60 partners uit de elektrische industrie. Het Smart Living E-Haus staat al jaren op handelsbeurzen zoals Light + Building, IFA, IHM en regionale beurzen en is al in tal van tv-shows, tijdschriften en elektronische media verschenen. In 2020 sleepte het project de KNX Award in de categorie Publiciteit in de wacht.
De opdracht
Smart Living im E-Haus bestaat uit acht met een netwerk verbonden inloopmodules die verschillende functionele of leefruimtes in een woning vertegenwoordigen. Zo kunnen bezoekers op verschillende handelsbeurzen de nieuwste domoticatrends zelf ervaren met beproefde technologie. De nieuwste editie heeft een innovatieve integratie met bijvoorbeeld communicerende keukenapparaten, functies voor assistentiewoningen en elektriciteitsopslag.
Het E-Haus is ontworpen om zo transparant mogelijk te zijn, met glazen panelen die bezoekers een duidelijk zicht bieden op hoe de systemen werken en welke producten er worden gebruikt. Bezoekers worden ook aangemoedigd om de technologie 'live' uit te testen, dus moeten de gebruikersinterfaces robuust, betrouwbaar en gemakkelijk te gebruiken zijn.
Oplossing
KNX is de backbone van de installatie en is verbonden met twisted pair (TP), RF en IP. De eenvoudige, betrouwbare uitbreidbaarheid van het KNX-systeem met nieuwe technologieën, functies en producten maakt van KNX de ideale keuze. Toekomstgerichte beveiliging speelt hier ook een belangrijke rol. Naast de multifunctionele integratietool Eisbaer zijn alle andere systemen en componenten zoals vereist geïntegreerd in de algemene functionaliteit.
In de nieuwste editie van het E-Haus ligt de focus op energiemanagement, sectorkoppeling en oplaadmanagement, met onder andere een vernieuwde dataconnectie voor elektrische voertuigen (EV's). Van zonnepanelen tot energieopslag, van slimme ventilatie tot brandstofcellen, van communicerende keukenapparaten tot actieve functies voor assistentiewoningen: alles is verbonden met het netwerk. Ook audio in meerdere kamers, deurcommunicatie en videobewaking worden gedemonstreerd. Een 'cloudloze' stemassistent kan worden gebruikt om gebouwdiensten of scènes te bedienen met eenvoudige stemcommando's. Voor manuele bediening zijn er lokale knoppen of een eenvoudige gebruikersinterface via de tv of een mobiel apparaat.
Tot de andere functies behoren slimme spiegels met touchbediening en internettoegang, ledverlichting die zich aanpast aan het bioritme van de bewoners, en communicatie via een virtueel toetsenbord dat op verschillende oppervlakken kan worden weergegeven.
Er is ook technologie voor assistentiewoningen waarmee mensen langer zelfstandig kunnen wonen, zoals drukgevoelige vloeren die een valpartij kunnen detecteren, gemotoriseerde keukenopslag die zichzelf op basis van gebaren verplaatst, gezichtsherkenning aan de voordeur, en beveiligingssystemen met geïntegreerde audio, verlichting en nooddiensten.
Voordelen van KNX
Voor dit systeem was niet alleen een betrouwbaar systeem nodig, maar ook een dat gemakkelijk kan samenwerkenmet de andere systemen die in het project worden gebruikt, zoals DALI, DMX, EnOcean, M-bus, Philips, Modbus en andere woningtechnologie. Daarom was KNX de voor de hand liggende keuze.
Belangrijkste technologieën in het project
ABB SchweizBasalteElsner ElektronikSiemens SchweizWago KontakttechnikAlbrecht Jung Berker Busch - Jaeger Elektro EnertexGePro Gesellschaft für ProzeßtechnikGira ise Individuelle Software und ElektronikMDT technologies Schneider Electric c/o MertenProKNX SASSteinel tci ThebenTheben HTSWeinzierl EngineeringZF FriedrichshafenAlexander Maier
Project: E-Haus
Een project van: ZVEH
Contact: ZVEH