22. Jun 2021

KNX in Afrika: pioniers boeken indrukwekkende vooruitgang

KNX in Afrika: pioniers boeken indrukwekkende vooruitgang
KNX in Afrika: pioniers boeken indrukwekkende vooruitgang

Nu KNX op alle continenten aanwezig is, is de weg vrij voor een slimmere wereld. Yasmin Hashmi laat ons zien hoe KNX vooruitgang boekt in Afrika, en hoe de markt zich snel ontwikkelt.

Afrika. Wat een continent. Zo divers. Zoveel mogelijkheden. Zo klaar voor KNX! Volgens de Wereldbank is Afrika, met 's werelds grootste vrijhandelszone en een markt van 1,2 miljard mensen, in staat een 'geheel nieuw ontwikkelingstraject uit te stippelen, waarbij het potentieel van zijn hulpbronnen en mensen wordt benut'.

Hoewel COVID-19 in 2020 een zware economische impact had, veert het continent in 2021 weer op. Afrika telt tal van gretige ondernemers en startende technologiebedrijven, maar ook nationale overheden die grote projecten steunen, en omarmt technologie voor allerlei toepassingen, waaronder gebouwenautomatisering.

Het eerste KNX-fabrikant in Afrika

De Egyptische fabrikant en opleidingscentrum, ELEK-Egypt, werd het eerste Afrikaanse lid van KNX (d.w.z. fabrikant), en wil dit jaar het eerste KNX-product 'Made in Egypt' lanceren: een enorme stap. Met dit eerste KNX-lid in Afrika is KNX nu officieel aanwezig op alle continenten, en dit is eveneens een grote prestatie!

Volgens Nour Shebita, KNX Tutor en Managing Director van ELEK-Egypt, is Egypte een enorme markt met een bevolking van meer dan honderd miljoen mensen en is het de poort naar het verspreiden van KNX-technologie over de hele Afrikaanse markt.

De markt voor gebouwenautomatisering is aan een opmars bezig in Egypte en kan onder andere profiteren van de economische hervormingen die de afgelopen zes jaar in het land werden doorgevoerd. Gebouwenautomatisering wordt op grote schaal gebruikt in de commerciële sector. Dat is ook het geval bij tal van megaprojecten zoals de nieuwe hoofdstad en New Alamein City.

Shebita wil graag benadrukken dat KNX goed bekend is bij consultants, aannemers en eigenaars, en dat KNX nu deel uitmaakt van de specificaties van consultants. In de residentiële sector is KNX ook bekend als het meest betrouwbare platform op de markt voor domotica. Hij gaat verder: "Ik denk dat de grootste uitdagingen in de residentiële sector liggen, met IoT en draadloze technologieën. KNX speelt hierop in door KNX-IoT en KNX-RF te promoten, maar ook door de KNX-waarden als wereldwijde standaard voor woning- en gebouwautomatisering te blijven hanteren, waarden die het trouwens al meer dan dertig jaar toepast."

Drijvende krachten achter de KNX-gemeenschap in Egypte

Volgens Shebita groeit de KNX-gemeenschap zeer snel in Egypte, en dit uit zich in het feit dat het aantal KNX-partners (gecertificeerde KNX-professionals) de laatste jaren meer dan verdubbeld is. Bovendien hebben vele KNX-leden nu vertegenwoordigers en agenten in Egypte. Hij voegt eraan toe: "De belangrijkste drijvende krachten in de commerciële sector van de Egyptische markt zijn multinationale ondernemingen zoals Schneider en ABB, maar ook consultants en voorschrijvers. Op de residentiële markt zijn dat architecten, binnenhuisarchitecten en eigenaars van onroerend goed. Naarmate de KNX gemeenschap in Egypte groeit en de club van KNX-gebruikers in Egypte vorm krijgt, verwachten we een nog sterkere invloed van KNX op de Egyptische markt."

Maar daar houdt het niet op. "Dankzij de inspanningen van KNX-leden en -opleidingscentra, vooral via het sponsoren van universiteitsstudenten die de technologie gebruiken in hun afstudeerprojecten, geniet KNX momenteel enorme bekendheid op onze markt", zegt Shebita. "Ons opleidingscentrum start dit jaar met een reeks KNX-trainingen, waaronder de KNX Advanced Course die in juli voor het eerst in Egypte georganiseerd wordt. Daarnaast willen wij volgend jaar de KNX Tutor-cursus lanceren."

KNX in Afrika

ELEK-Egypt is zeker niet alleen in zijn inspanningen om KNX in Afrika te ontwikkelen. KNX Association werd voor het eerst actief in Zuid-Afrika, waar het samen met de South Africa National Group een evenement heeft georganiseerd over KNX Secure.

Er is al een gebruikersclub in Tunesië, en er zijn nu opleidingscentra in Ivoorkust, Kameroen, Zuid-Afrika, Algerije en Marokko. Bovendien stijgt het aantal gecertificeerde KNX-professionals (partners) over het hele continent.

Volgens Abdelaziz Elmarchoum, Home Automation Engineer en KNX Tutor die mee aan de wieg stond van het eerste KNX-opleidingscentrum in Marokko, steeg het aantal KNX-partners alleen al in Marokko van 22 naar 83 in minder dan vijf jaar. Bovendien heeft Elmarchoum in Casablanca een ander opleidingscentrum opgericht, dat de naam 'Megadomotic' kreeg, waar hij stagiairs uit heel Afrika ontvangt. Zoals hij het stelt: "We hebben kandidaten uit Senegal en Ivoorkust kunnen opleiden, en we zijn bezig partnerschappen met andere Afrikaanse landen te ontwikkelen voor het promoten van KNX."

Elmarchoum zegt dat terwijl COVID-19 de bouwmarkt aanzienlijk heeft vertraagd, en daarmee die van domotica in het algemeen, KNX in Marokko geleidelijk aan momentum wint. Hij beveelt KNX sterk aan voor alle nieuwbouwprojecten en werkt in de residentiële sector aan villaprojecten die volledig worden uitgerust met KNX-modules. "Megadomotic wordt door elektriciteitsmaatschappijen benaderd als KNX-deskundige", voegt hij eraan toe. "Zo fungeren wij als KNX-ontwerpbureau van huisautomatisering en als integrator van KNX-systemen, van specificatie tot ontwerp, programmering en installatie, maar ook dienst na verkoop en ondersteuning."

Conclusie

Als Afrikaanse landen hervormingen doorvoeren om betrouwbare elektriciteit te leveren, lacunes in de digitale infrastructuur aan te pakken en de digitale economie inclusiever te maken, zal dat volgens de Wereldbank de connectiviteit verbeteren, de invoering van digitale technologie stimuleren en meer en betere banen voor mannen en vrouwen opleveren. Het is uiteraard moeilijk om verregaande generalisaties te maken voor zo'n groot en divers continent, maar als we mogen afgaan op de gedrevenheid, het optimisme en het enthousiasme van onze Afrikaanse collega's ten aanzien van KNX, kunnen we alleen maar nog meer opwindende ontwikkelingen verwachten op het gebied van energie-efficiënte en comfortabele en gezonde gebouwen en steden.

Yasmin Hasmi is redacteur van het magazine KNXtoday.

www.knxtoday.com

Social Share:

  • Highlights