11. Jan 2021

KNX-technologie ABB i-bus biedt baanbrekende domotica voor gespecialiseerde accommodatie van personen met beperking

KNX-technologie ABB i-bus biedt baanbrekende domotica voor gespecialiseerde accommodatie van personen met beperking
KNX-technologie ABB i-bus biedt baanbrekende domotica voor gespecialiseerde accommodatie van personen met beperking

Een ambitieus project om woningen specifiek aan te passen aan personen met een beperking omvat een reeks geautomatiseerde functies die bewoners controle en onafhankelijkheid bieden

Soms vat een naam de waarden achter een hele onderneming perfect samen. DPN Casa Capace is zo'n naam. Casa betekent ‘huis' in het Italiaans en capace ‘in staat' of 'begaafd' - vandaar ons woord ‘capaciteit'. Dit is de naam van een sociale onderneming die wordt ontwikkeld door vastgoedbelegger DPN en gespecialiseerde accommodatie voor personen met een beperking (Specialist Disability Accommodation, SDA) in Australië naar een hoger niveau tilt.

Als onderneming is DPN volgens directeur Sam Khalil "fanatiek als het op topontwerp aankomt". Het idee om een sociale onderneming op te zetten vloeide voort uit de kernactiviteiten van DPN: het ontwerpen en bouwen van vastgoed dat twee huurcontracten onder één dak oplevert. De Australische nationale invaliditeitsverzekering (NDIS) moet dan weer zorgen voor de 28.000 Australiërs met een beperking die behoefte hebben aan een SDA-woning. Een oud zeer bij deze woningen is dat ze meer als een ziekenhuis dan als een thuis aanvoelen. De overheid wilde dat verbeteren, maar besefte dat de zorgverleners van de NDIS zich het best kunnen concentreren op hun vakgebied en vroeg de commerciële vastgoedsector om ontwerpen te ontwikkelen volgens de normen voor SDA.

DPN Casa Capace was klaar voor de uitdaging. "We wilden een designwoning ontwikkelen waar iedereen binnenkomt en zegt: 'Hier zou ik graag wonen', zonder dat je ook maar merkt dat ze gebouwd is voor personen met een beperking", zegt Khalil.

Toen de eerste woningen in het begin van het jaar werden onthuld, konden ze op enorm veel enthousiasme rekenen bij de toekomstige bewoners en de zorgverleners van de NDIS. Institutionele investeerders voegden zich bij de oorspronkelijke sociale beleggers om DPN de volgende stap te helpen zetten in zijn visie voor Casa Capace.

Op de openingsdag van deze modelwoningen vertelde een van de eerste bewoners, Ricky, aan de Australische premier Scott Morrison dat hij na een ernstige beroerte ondertussen al tien jaar in een rolstoel zit. Nu wordt hij dankzij Casa Capace weer wat onafhankelijker. "We grapten wel dat zijn vijf kleinkinderen er gegarandeerd een kermis van maken als ze op bezoek komen, met al die spitstechnologie en bankjes die je in hoogte kunt verstellen", merkte Morrison op. Wij weten nu al dat Ricky daar echt niet mee inzit.

Sam Khalil wijst op de verdienste van al zijn partners. "Wij deden grote uitspraken en al deze partners sprongen voor ons in de bres", zegt hij. "We speelden allemaal onze troeven uit om iets op te leveren waar Australiërs van kunnen profiteren en dat wereldwijd de norm aangeeft. Binnen drie maanden ontvingen we al voor $ 200 miljoen aan blijken van belangstelling. Ondertussen hebben we meer grond gekocht en is er al een pijplijn van woningen en een plan om 1500 woningen te bouwen in de komende vijf jaar, vooral in de deelstaat New South Wales, maar ook in Queensland en Victoria."

Khalil wist dat het succes van de Casa Capace-woningen afhing van de keuze voor de juiste partners. De woningen hadden doorgedreven automatisering nodig en die moest veilig, robuust en intuïtief te bedienen zijn. Ivory Egg, distributeur van bouwtechnologieën, is trots op zijn reputatie als toonaangevende verspreider van geavanceerde oplossingen die niet gebonden zijn aan één fabrikant. "DPN Casa Capace was op zoek naar automatisering die niet draaide om toeters en bellen, maar om het veranderen van mensenlevens", legt Simon Harvey uit, National Sales Manager bij Ivory Egg.

"Wij wisten dat we een betrouwbare partner nodig hadden met een schat aan producten, die kan doen wat DPN Casa Capace vraagt en groot genoeg is om heel het project voor zijn rekening te nemen", licht Harvey toe. "We hebben een fantastische relatie met ABB, dus hoefden we niet verder te zoeken - zij beschikken over de expertise en het materiaal."

Harvey wist dat ABB i-bus® KNX de juiste oplossing was voor de visie op de automatisering in Casa Capace. "In de Casa Capace-woningen regelt KNX de elektrische deuren, verlichting, jaloezieën, televisie en HVAC, tot zelfs de hoogte van de bankjes", aldus Christian Schiemann, Market Development Manager voor ABB Building Automation Australia import_contentamp; New-Zeeland. "Het kan ook scènes toepassen, zoals 's morgens de jaloezieën openen en de verlichting inschakelen of de tv inschakelen en het licht dimmen."

ABB i-bus® KNX werkt met een open protocol en is ook het enige protocol dat compatibel is met zowel de technische specificaties voor gebouwenautomatisering van de Australische normenorganisatie (SA/SNZ TS ISO/IEC14543.3:2018) als de internationale normen voor gebouwenautomatisering (ISO/IEC14543-3).

De eerste twee woningen gingen in februari open in Oran Park, een buitenwijk van Sydney. "Casa Capace heeft nu een toekomstbestendig ontwerp en een systeem dat voorzien is op de verdere ontwikkeling van technologieën en producten", verduidelijkt Harvey. "Het is ontworpen om de woningen langer te laten meegaan. ABB is synoniem met KNX en deze norm is met haar open protocol deel van wat DPN aanspreekt: ze is niet gebonden aan één technologie."

Op de openingsdag van deze modelwoningen vertelde een van de eerste bewoners, Ricky, premier Scott Morrison dat hij na een ernstige beroerte ondertussen al tien jaar in een rolstoel zit. Nu wordt hij dankzij Casa Capace weer wat onafhankelijker. "We grapten wel dat zijn vijf kleinkinderen er gegarandeerd een kermis van maken als ze op bezoek komen, met al die spitstechnologie en bankjes die je in hoogte kunt verstellen", merkte Morrison op. Wij weten nu al dat Ricky daar echt niet mee inzit.

new.abb.com/low-voltage/products/building-automation/product-range/abb-i-bus-knx

www.ivoryegg.com.au

Social Share:

  • Highlights