21. Jun 2021

Projectplanning: problemen met het ontwerp voorkomen

Projectplanning: problemen met het ontwerp voorkomen
Projectplanning: problemen met het ontwerp voorkomen

Simon Buddle legt uit waarom het belangrijk is dat de KNX systems integrator in een vroeg stadium van een project betrokken wordt. Zo vermijdt u schadelijke afwijkingen van het oorspronkelijke ontwerp en bent u zeker van een tevreden klant.

Onze transacties zijn doorgaans een-op-eengesprekken en -overeenkomsten. Of het nu gaat om kleren of auto's, we doen research en maken een shortlist van de opties. De keuze tussen de laatste twee of drie overblijvers wordt normaal gezien gemaakt na een bezoek aan de lokale handelaar en een gesprek met een verkoper, gevolgd door kleren passen of een proefrit maken. Als de goederen aan onze verwachtingen voldoen, is de deal over het algemeen rond. Er worden handen geschud en afspraken gemaakt en er wordt betaald. De transactie is voltooid. We wisten wat we mochten verwachten, want we konden het zien en uitproberen voor we besloten om het te kopen. Hou dat in gedachten!

Langetermijnvoordelen van een vroege betrokkenheid

KNX biedt zoveel opties voor ons ingenieurs dat we in theorie ons systeem kunnen configureren om zowat alles te doen. Of het nu gaat om een eenvoudig verwarmingssysteem, airconditioning, irrigatie, beveiliging, lichten of automatische poorten of deuren. De opties en configuraties zijn bijna eindeloos. Het is ook meestal onze schuld als iets niet naar behoren werkt. De knop, de menselijke interface of het automatisatiescript dat aan het begin staat van eender welk elektrisch of mechanisch proces is onze verantwoordelijkheid. Als het licht niet aangaat wanneer wij op een knop drukken, is dat duidelijk onze schuld. Of als de kamer in hartje winter niet op temperatuur komt is dat, alweer, onze schuld. Dat weerspiegelt een belangrijk en heel positief idee of positieve samenwerking. We hangen voor lange termijn vast aan de klant: bijstand, onderhoud en aanpassingen aan het systeem lang nadat het bouwproject afgerond is.

Het is geen nieuw idee, maar hoe vroeger we betrokken zijn bij het project, hoe beter de regeling.

Op schema blijven met ontwerpdoelstellingen

Het is heel goed mogelijk dat er maanden voordat er aannemers aangesteld zijn al een specificatie van de Mimport_contentamp;E-prestaties (Monitoring import_contentamp; Evaluation) geschreven is. De betrokkenheid van de klant zal tijdens die eerste vergaderingen met het ontwerpteam gewoonlijk meer toegespitst zijn op esthetiek dan op functionaliteit. Naarmate het project evolueert van de ontwerpfase naar de bouwfase zal er onvermijdelijk een of ander contract afgesloten worden. Samen met dat contract wordt er ook een prijs bepaald voor de taak. De kans is groot dat het project tijdens de fase waarin het contract besproken wordt door verschillende waardeanalyses zal gaan. Misschien moet die fase worden omgedoopt tot de prijs- of kostenbesparende fase. Voor mij gaat waarde niet noodzakelijk om een prijs, maar wel om ervoor zorgen dat een systeem werkt zoals verwacht wordt. Het project kan ook formeel overgedragen worden aan een hoofdaannemer als een ‘ontwerp- en bouwproject'. Zowel bij een waardeanalyse als bij de ontwerp- en bouwprocessen is het gemakkelijk te zien hoe het originele ontwerpidee afgezwakt wordt of onbedoeld zo kan ontsporen dat het niet meer voldoet aan de ontwerpcriteria.

En daar zit de grote discrepantie tussen het ontwerp en het resultaat. Het ontwerp aan het begin van het project wordt vaak niet doorgezet tot het einde van het project. Ik vind het belangrijk dat er tijdens een project iemand is die de systemen bekijkt vanuit het perspectief van de eindgebruiker en die ervoor zorgt dat de ontwerpdoelstellingen gevolgd worden. Neem bijvoorbeeld de eenvoudige keuze tussen knoppen op het verlichtingstoetsenbord gebruiken om verlichtingsscènes op te roepen of elke knop gebruiken om een individueel lichtcircuit in te schakelen (scène- of circuitbesturing). In complexere ruimtes zijn er meer knoppen nodig voor circuitbesturing. Daarom is het makkelijker om de duurdere toetsenbord-/knoppen-opstellingen weg te laten op basis van de waardeanalyse en enkel scènebesturing voor te stellen. Dat is allemaal goed en wel tot er aan de klant getoond wordt hoe hij het systeem moet gebruiken. En dan komen we erachter dat dat niet is hoe hij de lichtschakelaars ingesteld wilde hebben.

Dat subtiele verschil zal ons flink wat uren herprogrammering kosten. Dat is het bewijs voor KNX dat we zulke technische aanpassingen makkelijk kunnen bereiken, maar dat het ons wel geld zal kosten.

Conclusie

Samenkomen met de klant, overleggen en overeenkomen hoe die het system zal gebruiken en welke functionaliteiten hij nodig heeft, zowel op niveau van ruimtes als op niveau van het volledige huis, bepaalt hoe wij programmeren. Bovendien is het heel belangrijk om tijd te voorzien voor aanpassingen van de klant. Als we de functionaliteiten in het begin kunnen bespreken, tijdens de uitwerking van een concept, worden we niet alleen betrokken bij het project, maar krijgen we ook een stem aan de tafel wanneer er veranderingen gebeuren die afwijken van het opzet van het ontwerp.

De rol van het Mimport_contentamp;E-team is essentieel om een succesvol resultaat te bereiken. Maar als zij niet aanwezig zijn wanneer we het project krijgen, zal het aan de KNX-integratoren zijn om het systeem te doen werken zoals beloofd. We zijn gezegend te kunnen werken met producten, fabrikanten en een programmeertool die het makkelijker maken om systemen eenvoudig te herconfigureren. Maar voor mij moeten net als bij een winkeltransactie zowel de Mimport_contentamp;E als de integrator integraal deel uit maken van het project en de transactie, van het begin tot het einde.Simon Buddle, CEng MIET, is consultant bij Future Ready Homes, specialist in het ontwerp van BMS- en ELV-systemen.

www.futurereadyhomes.com

Social Share:

  • Highlights