16. Jan 2022

STEINELS Sensortechnologie die vergaderzalen en werkruimten organiseert

STEINELS Sensortechnologie die vergaderzalen en werkruimten organiseert
STEINELS Sensortechnologie die vergaderzalen en werkruimten organiseert

STEINEL's Smart Workspace oplossing op basis van sensoren maakt het mogelijk om het gebruik en de benutting van kantoorruimte te herkennen, te analyseren en te optimaliseren op basis van gegevens. Daarnaast kunnen flexibele werkplekken en het reserveren van vergaderruimtes op een slimme en Covid19-vriendelijke manier worden georganiseerd. De basis van deze oplossing is de HPD2 KNX optische sensor. Het geeft digitale informatie over hoeveel mensen zich in een kamer of een gedeelte van een kamer bevinden.

Het nieuwe werken - Het kantoorleven in transitie

Aantrekkelijke kantoorruimte is schaars en duur, vooral in grootstedelijke gebieden, maar ze zijn wel belangrijk om werknemers aan te trekken. Anderzijds spelen digitale werkplekken, de afwezigheid van werknemers wegens zakenreizen of vakantie, en het toenemende belang van het thuiskantoor een belangrijke rol bij het bepalen van de benodigde ruimte. Bedrijven staan voor de uitdaging de bestaande ruimte optimaal te benutten en deze naar behoefte aan te passen.

Smart Workspace - een Covid19-conform oplossingsconcept voor de kantoorruimte

STEINEL biedt met Smart Workspace een uniek Building Intelligence-oplossingsconcept voor de kantoorsector dat hardware, software en diensten omvat. De oplossing werd ontwikkeld in samenwerking met de technologieconsultants Campana import_contentamp; Schott. Voor flexibel georganiseerde werkplekken biedt de oplossing voor het delen van bureaus ondersteuning bij de zoektocht naar een vrije werkplek.

Het zoeken en boeken van een vrije vergaderruimte gebeurt ook als een slimme oplossing in het kader van de digitale werkplek. Functies die het mogelijk maken aan pandemiegerelateerde voorschriften inzake hygiëne en afstandsregels te voldoen en mogelijke besmettingsketens op te sporen, bieden extra zekerheid voor werkplekken. De Smart Workspace-oplossing is gebaseerd op de HPD2 KNX optische sensor van STEINEL.

HPD2 KNX telt de aanwezige personen

Dankzij de optische sensortechnologie detecteert de HPD2 KNX aanwezigheidsmelder de aanwezigheid van personen in een ruimte, ongeacht of zij zich bewegen. Het kan ook bijhouden hoeveel mensen zich in maximaal 10 gedefinieerde zones bevinden. Eén enkele aanwezigheidsmelder kan een oppervlakte van maximaal 100 m² bewaken. Deze informatie wordt in real time beschikbaar gesteld aan de Smart Workspace-oplossing. Echte afbeeldingen van mensen worden niet uitgevoerd.

Gedeelde bureaus

Als werkplekken flexibel georganiseerd zijn, betekent dit dat er minder vaste werkplekken zijn dan er werknemers beschikbaar zijn. Elke werknemer die het kantoor binnenkomt, moet dus op zoek naar een vrije werkplek. De optische aanwezigheidsmelder HPD2 KNX wordt op de wand of in de hoek van de ruimte geïnstalleerd en bewaakt de bestaande werkplekken. In digitale vorm verschaft het de Smart Workspace-oplossing informatie over waar er daadwerkelijk vrije werkplekken zijn. Tegelijkertijd kan software gemakkelijk worden gebruikt om het aantal te boeken zitplaatsen te beperken teneinde de minimumafstand te handhaven. Werknemers kunnen de app gebruiken om op weg naar hun werk een vrije werkplek te vinden.

Beheer van vergaderzalen

Het zoeken naar een vrije vergaderzaal behoort tot het dagelijks werk en is meestal vrij tijdrovend. Geïntegreerd in de Smart Workspace oplossing, bewaakt de optische aanwezigheidsmelder HPD2 KNX één vergaderruimte tegelijk. Het zoeken naar en de bezetting van een zaal gebeurt via software. Digitale assistentiesystemen in de vorm van een chatbot en digital signage in elke vergaderruimte ondersteunen de werknemer en besparen kostbare werktijd. Met een webgebaseerde oplossing kunnen reserveringen van overal worden gemaakt. Naast een verbeterde boeking en benutting van de kamers kan de capaciteit van de beschikbare kamers via software flexibel worden beperkt ter bescherming tegen mogelijke besmetting. Op deze wijze kunnen zonder problemen minimumafstanden in acht worden genomen.

Voor meer informatie, ga naar https://www.steinel.de/en/lights-sensors/use-cases/use-cases/office-workspaces/.

Social Share:

  • Highlights