18. Oct 2021

Tools of the Trade: de juiste productset vinden

Tools of the Trade: de juiste productset vinden
Tools of the Trade: de juiste productset vinden

Simon Buddle suggereert dat KNX-professionals bij de keuze van een productset rekening houden met technische, esthetische en zakelijke overwegingen.

Als kind bracht ik vaak een zaterdagavond alleen thuis door. Mijn grootvader ging naar de pub voor een paar uur, terwijl mijn grootmoeder naar de bingo ging. Ze brachten altijd fish import_contentamp; chips mee tegen het uur van 'Match of the Day' op televisie. Geweldige herinneringen. Tijdens die tijd dat ik alleen thuis was, werd ik nieuwsgierig naar het bouwen van dingen. Al was het vooral het uit elkaar halen van die dingen dat mijn interesse wekte. De gashaard (probeer dit niet thuis) richtte mijn gedachten op het bouwen. Gelukkig kreeg ik hem ook tijdig weer in orde voor er iemand thuis kwam. Oef!

Ik herinner me dat ik eind jaren 70 een skateboard bouwde en enorm veel onderzoek deed om er zeker van te zijn dat de drie elementen (wielen, onderstel en plank), perfect samenwerkten. Voeg daarbij het enorme bedrag van 75 pond dat ik moest uitgeven aan die onderdelen, en u begrijpt met welke ernst de keuzes werden gemaakt. Ik spaarde maanden en maanden en maanden, tot ik de onderdelen uiteindelijk kon kopen. Ik assembleerde alles en tot mijn grote vreugde werden alle afzonderlijke onderdelen een skateboard. Het was jarenlang mijn trots en vreugde.

Stel u voor dat u uw eigen auto moet bouwen met onderdelen van verschillende constructeurs. Dat zou een hele uitdaging zijn! Toch is dat precies wat we als KNX-professionals doen: we bouwen systemen met onderdelen van verscheidene fabrikanten.

Wanneer we een KNX-systeem ontwerpen en installeren, zijn er honderden fantastische producten om uit te kiezen, maar welke onderdelen werken goed samen? In theorie zouden ze dat allemaal moeten doen, aangezien ze allemaal voldoen aan de strenge KNX-protocolstandaard. Er zijn echter subtiele verschillen in functionaliteit tussen producten van hetzelfde type van verschillende fabrikanten. Sommigen kiezen er bijvoorbeeld voor alleen de functie setpoint-verschuiving te gebruiken, terwijl anderen de setpoint-inputwaarden en -outputwaarden met 2 bytes beschikbaar stellen. Dat wordt belangrijk wanneer u het product integreert in AV-controlesystemen, die zelf ook weer hun specifieke eigenschappen hebben.

De juiste productset vinden

Productsets zijn een van de moeilijkste elementen om goed te krijgen in een onderneming. U hebt ongetwijfeld wel eens ingenieurs lyrisch horen vertellen over het nieuwste glimmende snufje dat ze hebben geïnstalleerd of waarvoor zij reclame hebben gezien. De keuze van de producten omvat, voor mij althans, drie facetten.

In de eerste plaats de klantgerichte apparaten zoals klavieren, aanraakschermen, deurintercoms, PIR's, enz. Deze moeten allemaal worden gekozen met het oog op de klant. Zullen ze op esthetisch en functioneel vlak voldoen aan de eisen van de eindklant? De meeste klanten begrijpen misschien niet helemaal welke functies ze nodig hebben. Dan is het uw taak om ze voor te lichten en de keuzes te sturen. De meeste klanten zullen echter wel een mening hebben als het op esthetiek aankomt.

Vervolgens is er het technische aspect. Voldoen de actoren aan de functionaliteit die we nodig hebben? Of een schakelactor zich wel of niet uitschakelt is een eenvoudige keuze, maar de logicamotoren voor thermostaten, PIR's en verwarmings- en koelingsactoren zijn iets complexer. Om een kamer op de juiste temperatuur te houden zijn er meerdere modules nodig en mogelijk ook logica. En daarin schuilt de belangrijke technische uitdaging om ervoor te zorgen dat alle onderdelen harmonieus samenwerken en kunnen worden geïntegreerd met AV-besturingen zoals Control4, Savant of Crestron. In mijn ogen bestaat de juiste aanpak er vaak in om de voor de klant vereiste functionaliteit uit te werken en dan van daaruit verder te werken, zodat ik zeker weet dat elk gekozen fysiek product inderdaad de vereiste reeks functies biedt.

En tot slot is er de zakelijke kant van de productset. Hoe is de productondersteuning? Hoe lang bestaat de onderneming al? Wat zijn de garantievoorwaarden? En natuurlijk, wat zijn de marges?

De drie facetten - technisch, esthetisch en zakelijk - zullen onze productsets en de klantenervaring vormgeven. Maak dat tot een succes en het nieuws zal zich snel verspreiden. Doe het fout, en het verspreidt zich waarschijnlijk nog sneller. Het evenwicht moet juist zijn: het moet zijn technische doel dienen, maar we moeten ook winst kunnen maken. Als er drie servicebezoeken nodig zijn om het product aan de praat te krijgen, is het dan wel de juiste oplossing? We hebben meer kennis en een betere opleiding van de fabrikant nodig. Als u uitvluchten moet verzinnen over waarom een product een bepaalde functie niet vervult, is het niet het juiste product.

Conclusie

De keuze van de juiste producten die als een complete set voor uw onderneming werken, is van cruciaal belang voor het langetermijnsucces van elke onderneming. Ongeacht het product is het nooit eenvoudig om het ideale evenwicht tussen technische, esthetische en zakelijke behoeften te vinden en moet u stap voor stap te werk gaan. Het nieuwste en beste item op de markt verdient natuurlijk aandacht, maar de overweging en tests moeten op de werkbank gebeuren, niet bij een nieuwe klant thuis.

KNX biedt ons een ware grot van Aladin aan technische schatten. Het is onze taak om de juiste edelstenen uit te zoeken die passen bij onze klanten en onze onderneming. Wanneer de producten als een volledig naadloos systeem in elkaar passen, is dat een succes. En technisch succes resulteert vaak in zakelijk succes.

Simon Buddle, CEng MIET, is consultant bij Future Ready Homes, specialist in het ontwerp van BMS- en ELV-systemen.

www.futurereadyhomes.com

Social Share:

  • Highlights