14. Feb 2022

Voorop op de markt: topscore voor KNX in onafhankelijk onderzoek

Voorop op de markt: topscore voor KNX in onafhankelijk onderzoek
Voorop op de markt: topscore voor KNX in onafhankelijk onderzoek

De pandemie heeft weliswaar een negatieve invloed gehad op veel populaire sectoren zoals reizen en live-entertainment, maar de residentiële markt is dan weer gegroeid doordat mensen meer tijd thuis hebben doorgebracht. De vraag is: is dit een tijdelijk verschijnsel of een teken van een ommekeer? HiddenWires, het toonaangevende tijdschrift over slimme woningen, wilde daar graag achter komen en heeft daarom onlangs een internationaal onderzoek uitgevoerd naar de toestand van de sector van de slimme woningen. Daaruit bleek wat kenners al wisten: KNX scoorde het best voor bekendheid en aantal installaties.

Reikwijdte van het onderzoek

Het onderzoek moest een duidelijk beeld scheppen van de toestand van de sector en van de verwachtingen over de slimme woningen van de toekomst. Het vond plaats in september 2021 en meer dan 8000 professionals op de markt van de slimme woningen namen eraan deel. Meer dan twee derden van hen waren systeemintegrators of installateurs. De anderen waren ontwerpers, fabrikanten, distributeurs, voorschrijvers, architecten, interieurarchitecten en deelnemers die zichzelf in de categorie 'ander' indeelden.

De overgrote meerderheid was actief in Europa. De op één na populairste regio (3 %) was het Midden-Oosten, gevolgd door de APAC-regio, Australië, Afrika, Rusland, Zuid-Amerika en Noord-Amerika. Slechts 17 % van de deelnemers verklaarde de systemen vooral in renovatieprojecten te installeren, 82 % gaf aan vooral in nieuwbouw te werken.

KNX leidt de weg

HiddenWires belicht alle aspecten van de technologie voor slimme woningen, waaronder tal van bedrijfseigen besturingsprotocollen en open protocollen zoals KNX, plus verschillende soorten communicatiemedia zoals bedraad en draadloos. Zelfs bij zoveel keuze bleek er duidelijk een sterke marktleider te zijn wat bekendheid en aantal installaties betreft: KNX.

Dit zijn de belangrijkste resultaten:

  • KNX wordt door de professionals op de markt van de slimme woningen als een van de beste oplossingen beschouwd op het vlak van het communicatieprotocol/ecosysteem.
  • Drie van de vier professionals in de sector (75 %) kennen KNX en de technologie erachter. Dat is 21 % meer dan bij de best bekende van de andere technologieën.
  • KNX blijkt het toonaangevende regelsysteem in residentiële integratieprojecten te zijn en wordt dan ook door bijna twee derden (62 %) van de professionals van slimme woningen voorgeschreven. Daarmee is KNX drie keer populairder dan zijn grootste concurrent.

Toepassingen

Het is ook interessant om te zien op welke manieren een woning slim wordt gemaakt. Het onderzoek toonde aan dat verlichting het vaakst wordt geautomatiseerd, gevolgd door temperatuurregeling en jaloeziesturing. Energiemanagement wint aan populariteit, net als slimme veiligheid, terwijl home entertainment lager scoorde dan wat misschien werd verwacht. Andere domeinen met minder prioriteit zijn onder meer slimme oplossingen voor rook- en CO-detectoren en slimme apparaten.

Marktgroei

De meeste deelnemers (59 %) verklaarden ook dat de belangstelling voor slimme woningen de afgelopen vijf jaar in hun regio is toegenomen. 28 % noemde die toename zelfs aanzienlijk (d.w.z. meer dan verdubbeld). 10 % verklaarde dat de belangstelling in hun regio op hetzelfde peil was gebleven, terwijl slechts 1 % vond dat ze was afgenomen. Bij die laatste groep beweerde 0,39 % dat de belangstelling aanzienlijk was gedaald (d.w.z. tot minder dan de helft was teruggevallen).

Volgens de meesten was de toename van de belangstelling vooral toe te schrijven aan het feit dat mensen de mogelijkheden van de technologie voor slimme woningen steeds beter kennen. Ook energiemanagement is een heel belangrijk thema en bovendien zijn heel wat klanten op zoek naar totaaloplossingen voor hun woningen. Interessant was dat ongeveer een vijfde van de deelnemers aangaf dat de effecten van de pandemie en het feit dat potentiële klanten thuis meer tijd doorbrachten, de belangrijkste rol speelden in de groei van het aantal slimme woningen.

Conclusie

Waarom kwam KNX als beste uit de bus? Die vraag kwam niet aan bod in het onderzoek. Maar we kunnen gerust concluderen dat het resultaat voor KNX onder meer toe te schrijven is aan zijn reputatie als aanbieder van meer dan 8000 gecertificeerde KNX-producten en aan de betrouwbaarheid, robuustheid, flexibiliteit, lange levensduur en veiligheid van die producten. Voeg daarbij het enthousiasme, de ondersteuning en de marketinginspanningen van KNX Association en zijn wereldwijde community met meer dan 500 fabrikanten, 100.000 gecertificeerde installatiepartners, talrijke nationale groepen, gebruikersgroepen, opleidingscentra, distributeurs en leveranciers ... en het feit dat de KNX-oplossingen gewoon de beste oplossingen zijn.

Meer informatie over het onderzoek van HiddenWires is hieronder te vinden.

https://hiddenwires.co.uk/case-studies/article/state-of-the-smart-home

Social Share:

  • Highlights