15. Jan 2021

Vooruitdenken: KNX biedt huisbazen een unieke kans, inclusief schadebeperking

Vooruitdenken: KNX biedt huisbazen een unieke kans, inclusief schadebeperking
Vooruitdenken: KNX biedt huisbazen een unieke kans, inclusief schadebeperking

Bij KNX-medewerker Simon Buddle thuis vindt een ramp plaats die nog maar eens bewijst hoe KNX als reddende engel kan optreden en schade door waterlekken kan beperken.

Schuif je zandzakje bij en laat me je een verhaal vertellen. Eentje over leidingwater.

Een van de redenen waarom ik altijd met elektriciteit en elektronica gewerkt heb, is omdat er, wanneer er iets mis gaat, altijd een knal volgt, een zekering doorslaat of een onderdeel doorbrandt. Ja, de bedrading of het toestel is misschien onherroepelijk beschadigd, maar de 'ramp' is wel helemaal voorbij. Het probleem, de schok, de beproeving en de angst zijn in een paar seconden voorbij. Dat kun je niet zeggen van leidingwater ...

We schrijven een rustige zaterdagnamiddag. De kinderen zijn het huis uit en doen wat kinderen op een zaterdagnamiddag horen te doen, en in de achterkamer doet iemand yoga nidra. Het perfecte moment voor een doe-het-zelfprojectje: een patroon in de douchethermostaat vervangen - een routineklusje. Het probleem is dat het patroon mettertijd verstopt raakt door gruis in het leidingwater, waardoor je de temperatuur van de douche niet meer kunt aanpassen. Zolang het op de perfecte temperatuur vastzit, is er niet echt een probleem, maar hartje winter voelt lauw water niet echt aangenaam aan. Ik heb het nieuwe patroon van £ 50 in mijn hand. Onder het bad zitten twee isolatiekleppen, eentje voor warm en eentje voor koud water. Ik draai ze beide dicht en haal de doucheknoppen uit elkaar. Dit duurt hooguit twintig minuutjes.

Water, overal water!

Nadat ik de doucheknoppen uit elkaar gehaald heb, moet ik alleen nog het oude patroon verwijderen en het nieuwe installeren. Zodra je het patroon losdraait, is het normaal dat er wat water lekt. Maar toen begon er meer water te lopen ... en nog meer. Bij elke draai aan de moersleutel stroomde er exponentieel meer water uit de kraan. Op dat moment zou je moeten zeggen: "Niet meer losdraaien. Draai het terug vast. Er klopt iets niet!" Maar gedane zaken nemen helaas geen keer.

In het heetst van de strijd kwam die gedachte niet bij me op. "Het water zal zo meteen wel stoppen met lopen", dacht ik. Maar dat deed het niet. Toen ik een laatste keer aan de moersleutel draaide om het patroon te verwijderen, spoot het water uit de muur, net zoals bij zo'n brandkraan in New York op een hete zomerdag.

En net zoals het kind dat per ongeluk een brandkraan openzette, dacht ik dat ik het probleem kon oplossen door het patroon gewoon terug vast te schroeven. Wel, ik kan je vertellen dat je het gevecht tegen leidingwater altijd zult verliezen. Ik ging een minuut of twee de strijd aan, en al die tijd stroomde er water uit het gat waar het patroon gezeten had. Maar niets hielp. Ik kreeg het gat niet dicht. Mijn badkamer leek ondertussen op de Rheinfall in Zwitserland. Ik was kletsnat van top tot teen, helemaal verkleumd, met koude handen die ook nog eens begonnen te bloeden omdat het metaal van het patroon door mijn huid sneed. Liters en liters water spoten in het rond. "Help!", riep ik.

Wat ging er mis?

Mijn partner en onze onderbuur, die nu een nieuw kunstwerk in de vorm van een watergordijn in zijn woonkamer heeft, slaagden erin de hoofdkraan te vinden en het water af te sluiten. Ik denk dat het leidingwater in totaal zo'n vijf minuten uit de muur gespoten heeft. Onze verzekeringsmaatschappijen spitten de zaak ondertussen uiteraard volledig uit. Ik ben dankbaar dat ze allebei zo veel begrip tonen. De oorzaak van het probleem bleek een isolatieklep van £ 5 te zijn, die binnen in de leiding in de 'open' positie vastzat.

KNX schiet te hulp

Het water afsluiten met behulp van automatisering, of gewoonweg inzien dat er een probleem is en de waterkraan dichtdraaien, is uiteraard kinderspel voor ons, 'smart home'-installateurs. Er bestaan heel wat producten die dat probleem kunnen verhelpen, maar de 'smart home'-wereld blijft versplinterd en producten staan grotendeels los van elkaar.

Het KNX-platform heeft echter niet te lijden onder de grillen van eigenaardige producenten of producten die op hun eigen eilandje wonen. Met een hogere verzekeringspremie die als het zwaard van Damocles boven je hoofd hangt en ongetwijfeld een stevige factuur voor de verzekeringsmaatschappij, lijkt het dus een voor de hand liggende keuze en ook financieel slim om KNX te gebruiken om zulke problemen te voorkomen.

Vanuit het standpunt van huisbazen biedt KNX het perfecte platform aan om oplossingen inzake schadebeperking te voorzien. Op dat platform vind je realtimemonitoring van de prestaties, een eenvoudige methode om energie-efficiënte woningen te creëren, een tool om gegevens te verzamelen én een factureringsysteem.

Het platform is geschikt voor vijf tot vijfhonderd appartementen met één of meerdere technische ruimten. In het hart van het systeem bevindt zich ook een beveiliging die veilige communicatie met meerdere eigendommen vanuit één centrale locatie mogelijk maakt.

Conclusie

Volgens de nieuwe bouwvoorschriften mag er minder CO2 worden uitgestoten en in flatgebouwen duiken steeds vaker centrale technische ruimten op. Een mooie kans voor KNX om geautomatiseerde oplossingen aan te reiken die zowel huisbazen als huiseigenaars ten goede kunnen komen.

Velen zullen bij een gesprek met de huisbaas terugdenken aan deze zin uit een toneelstuk van Oscar Wilde: "Iemand die van alles de prijs en van niets de waarde kent." Die mentaliteit overwinnen, dat is onze uitdaging. Niet de technologie.

Simon Buddle, CEng MIET, werkt als consultant voor Future Ready Homes, een specialist in BMS- en ELV-servicesysteemdesign.

Social Share:

  • Highlights