20. Jan 2022

Vooruitzichten voor 2022: KNX gaat op zijn elan verder

Vooruitzichten voor 2022: KNX gaat op zijn elan verder
Vooruitzichten voor 2022: KNX gaat op zijn elan verder

Yasmin Hashmi vat hieronder enkele interviews met KNX Association en een selectie van haar leden samen. Ze gaat na waarom KNX wereldwijd zo populair is en in welke richting de vereniging in 2022 zal evolueren.

Wat ook de uitdaging is - een pandemie of een rampzalig gevolg van de klimaatverandering - KNX kan de job altijd klaren. De creatieve KNX-community vindt constant intelligente manieren om omgevingen veiliger en comfortabeler te maken en om gebouwen (en zelfs steden) energie-efficiënter te maken. En nu de digitalisering steeds sneller verloopt, nemen de kansen voor de technologie om een positieve impact te hebben op de wereld, voortdurend toe.

Het begin van een nieuw jaar is altijd een goed moment om een stand van zaken op te maken en vooruit te blikken. We hebben hieronder dan ook enkele verhelderende en bemoedigende uitspraken van KNX Association en een deel van haar leden op een rijtje gezet die ons een idee geven van wat 2022 ons zal brengen.

Visionair leiderschap

Franz Kammerl, die voor de derde keer op rij tot voorzitter van KNX Association werd verkozen, is ook dit jaar bijzonder enthousiast over de toenemende kansen voor de technologie. "Door de uitbreiding van het Internet of Things en de netwerken in private en commerciële gebouwen is de vraag naar intelligente slimme woningen en gebouwenoplossingen de laatste tijd aanzienlijk versneld", stelt hij vast. "En de afgelopen jaren zijn we erin geslaagd om KNX een toonaangevende rol te doen spelen in deze ontwikkeling." "Ik ben blij dat ik samen met alle leden van de KNX Executive Board die leidende positie op de markt verder kan uitbouwen. Ik vind het dan ook een eer om de toekomstige ontwikkeling van KNX tijdens deze boeiende tijden van digitale transformatie in de bouwsector te mogen blijven vormgeven."

Jean-Christophe Krieger, Vice President van KNX Association, voegt daar nog aan toe: "Ik verwacht dat KNX ook de komende jaren de eerste keuze zal blijven in het segment van de slimme woningen en gebouwen. Ons huidige KNX IoT-programma tilt KNX naar het volgende niveau: ruimere netwerkmogelijkheden, vereenvoudiging van KNX-connectiviteit en IP-migratie, sterkere ondersteuning voor oplossingen op het vlak van duurzaam energiebeheer en versterkte veiligheid in installaties en bescherming van de gegevensprivacy. KNX pakt de meest strategische prioriteiten aan om de beste oplossingen voor slimme woningen en slimme gebouwen in haar categorie aan te reiken. De volgende prioriteit zal erin bestaan om de eenvoud in ETS bij onze partners te versnellen en overal verkrijgbare oplossingen voor de verschillende doelsegmenten aan te bieden."

Waarom de toekomst van KNX er zo rooskleurig uitziet

Dirk Cordes, CEO van dc Services GmbH, meent dat KNX unieke voordelen biedt. "KNX is een compatibiliteits- en kwaliteitsnorm die onafhankelijk is van fabrikanten", zegt hij. "De norm is zeer betrouwbaar in haar gedecentraliseerde structuur en kan samen met een gebouw oud worden en toch modern blijven."

Volgens Michael Schuster, CEO van Enertex Bayern GmbH, is de gegarandeerde beschikbaarheid van producten op lange termijn een van de belangrijkste overwegingen in de bouwtechnologie. Hij stelt het zo: "KNX is een open norm waar elke onderneming kan in meestappen. Deze norm creëert een oplossing voor elk probleem en is compatibel met de producten van elke deelnemende fabrikant, wat in de bouwsector een uniek gegeven is. De verscheidenheid biedt niet alleen ondernemingen met knowhow over gespecialiseerde oplossingen, maar ook ondernemingen met een ruim aanbod van standaardproducten toegang tot de markt. Dit is niet alleen voor de grotere en de kleinere ondernemingen een voordeel, maar - wat nog het belangrijkst is - ook voor onze klanten, die er kunnen op rekenen dat bij de meer dan 500 betrokken fabrikanten zeker een oplossing op lange termijn beschikbaar is die specifiek op hun eisen inspeelt. KNX is een familie van leveranciers van oplossingen en we zijn dan ook blij dat we lid van die familie zijn."

Junichi Shimada, President Representative Managing Director van Nanoteco Corporation, is het daar roerend mee eens. "KNX staat open voor iedereen", verklaart hij. "Dit betekent dat onze klanten hun doelstellingen snel kunnen realiseren dankzij de ruime keuze aan producten. Zo kunnen we uitstekende oplossingen aanbieden aan onze klanten in Japan, aangezien we kunnen kiezen uit een aanbod producten van over de hele wereld - en dus niet louter afkomstig van enkele leveranciers."

Jose Maria Morcillo, Managing Director bij Domonetio, vindt dat KNX belangrijk is voor zijn onderneming: "Met de KNX-producten en de KNX-oplossingen kunnen we verbazingwekkende dingen klaarspelen. Zo kunnen we technologieën zoals stemherkenningssystemen met KNX combineren. Daarnaast kunnen we complexe ERP-systemen (Enterprise Resource Planning) op basis van MySQL integreren om de naam van een klant te extraheren, zodat we hem een geïndividualiseerd scenario kunnen aanbieden wanneer hij zich registreert voor een kamer of een spacabine. We kunnen die klant ook een specifieke geur aanbieden, zodat hij zich helemaal thuis voelt. En dat is slechts één voorbeeld uit ons ruime aanbod."

Jayanth Jain, Director van GM Modular PVT Ltd, beschouwt digitalisering als de zichtbare kant van een opkomende progressieve wereld, die een invloed uitoefent op de manier waarop we wonen, werken of gewoon leven, en waar alles wordt ondernomen om levens te vereenvoudigen en mensen met elkaar in contact te brengen. Hij voegt er nog aan toe: "Een van die innovaties die levenswijzen aanpast en vereenvoudigt, is de KNX-norm - een technologische stuwende kracht die residentiële ruimten en kantoren op een unieke manier automatiseert. Met dit systeem wordt ingespeeld op de eis voor een gedigitaliseerde en veilige omgeving met een energie-efficiënte werking, veiligheidsmanagement en duurzame regeling van ruimten."

Markus Rohner, hoofd van Griesser Electronic AG, ziet dat de vraag naar intelligente regelsystemen voor zonnewering toeneemt naarmate de eisen op het vlak van gebouwenautomatisering hoger komen te liggen. Hij merkt ook dat het zuinige gebruik van resources van cruciaal belang is voor de energie-efficiëntie van gebouwen en gelijktijdig een enorm potentieel van kostenbesparingen biedt. "Dit vereist een intelligente uitwisseling van informatie tussen alle betrokken partijen", zegt hij. "We zijn ervan overtuigd dat comfort en energiezuinigheid geen tegenstrijdige begrippen zijn en met de juiste technologie elkaar zelfs aanvullen. Als platform dat onafhankelijk is van fabrikanten biedt KNX ons de mogelijkheid om onze kennis over geautomatiseerde regelsystemen van zonnewering bij te dragen aan een wereldwijde norm voor woning- en gebouwtechnologie."

Grigory Latyshev, CEO van Koplat, wijst erop dat het niet alleen de KNX-technologie is die voor de groei in de markt zorgt, maar ook de inspanningen van de ruimere KNX-organisatie. Hij stelt het zo: "Terwijl KNX-technologie is gebaseerd op het absoluut juiste idee van een gedistribueerd regelsysteem, waardoor de technologie bijzonder doeltreffend is om de markt te doen groeien, mogen we niet vergeten dat de KNX-gemeenschap net als my.knx.org twee unieke entiteiten zijn die de KNX-markt ook een duw in de rug geven." Hij voegt er nog aan toe: "Ik ben ook onder de indruk van het feit dat ETS veel andere gedistribueerde regeltechnologieën - en zelfs LonWorks - ondersteunt."

Thomas Sell, CSO van Theben, heeft een blind vertrouwen in KNX. Hij zegt: "Wij geloven dat KNX het meest flexibele standaard bussysteem is voor installateurs en eindgebruikers. En op het vlak van de veiligheid is KNX met de KNX Secure-norm goed voorbereid voor verdere eisen."

Uwe Laudenklos, Lead Business Area Manager Northern import_contentamp; Central Europe bij ABB, wijst er graag op dat het energieverbruik van residentiële, industriële en commerciële gebouwen een belangrijke rol speelt in het halen van de klimaatdoelstellingen die de Duitse regering en de Europese Unie hebben vastgelegd. Hij merkt op: "De energietransitie en de daaruit voortvloeiende eisen voor gebouwen en hun technische infrastructuren vereisen intelligente gebouwoplossingen uit verschillende disciplines. Om de huidige en de toekomstige uitdagingen met succes aan te gaan, vormt een universele norm op het vlak van woning- en gebouwautomatisering een centraal criterium voor succes. We zijn ervan overtuigd dat de sterkten van de KNX-technologie en haar universele planning- en indienststellingstool ETS de perfecte keuze zijn. Dat is de reden waarom ABB de voorkeur geeft aan KNX als wereldwijde norm voor gebouwen en deze technologie ook ondersteunt."

Ten slotte verleent ook Peter Sperlich, CEO of Smart Building Design GmbH, een van de oudste exponenten van KNX, de technologie zijn goedkeuring. Peter werkt intussen al bijna 30 jaar met KNX (dat vroeger EIB heette); eerst bij Siemens, vervolgens bij Datwyler en nu sinds de afgelopen 12 jaar in zijn eigen onderneming. Hij is ervan overtuigd dat de KNX-norm zich in de nabije toekomst even snel zal blijven verspreiden als nu het geval is. "Wij zijn gespecialiseerd in gebouwenautomatisering en we verdienen ook geld met KNX", zegt hij. "En we zijn van plan om dit jaar ons eerste eigen KNX-product op de markt te brengen."

Dat is alvast een reden om te vieren. We wensen hem samen met alle andere leden van de KNX-gemeenschap veel succes en het beste voor 2022!

Yasmin Hashmi is de uitgever van KNXtoday magazine.

www.knxtoday.com

Social Share:

  • Highlights