14. Jan 2021
De KNX Association vierde haar dertigste verjaardag. In de technologiewereld is dertig jaar een eeuwigheid. De meeste technische normen uit de jaren negentig van de vorige eeuw zijn al lang vervangen door krachtigere technologieën. Hoe kan het dan dat de kern van de KNX-standaard vandaag nog geldig is? Dat apparaten van toen nog steeds volledig compatibel zijn?
CEO van Weinzierl Engineering Thomas Weinzierl kwam voor het eerst met het systeem in contact in 1996, toen het nog EIB heette (European Installation Bus). Hij nam toen deel aan een onderzoeksproject naar woning- en gebouwautomatisering aan de Technische Universität München. Een van de projectpartners, Siemens, introduceerde EIB. Destijds twijfelden sommigen of een bussysteem met een baudrate van 9600 b/s wel geschikt zou zijn, maar verder onderzoek wees een hele reeks slim gekozen functies uit die vandaag nog relevant zijn.
Eenvoudige maar veelzijdige infrastructuur
Vanuit het oogpunt van de hardware (de fysieke laag) maakt de EIB (nu de KNX-bus) een decentraal systeem mogelijk op basis van een eenvoudige (twisted-pair) kabel met twee draden. De bus voorziet elk aangesloten toestel precies van wat vereist is: een beetje stroom en een beetje communicatie. Meer hebben de meeste toestellen op de bus, zoals drukknoppen en sensoren, ook niet nodig. Daardoor kan een relatief groot aantal deelnemers worden aangesloten op een grotendeels vrije topologie van de bus.
In het KNX-protocol werd het OSI Model (Open Systems Interconnection Model) van meet af aan relatief consequent toegepast. Op basis daarvan kon het KNX-protocol tot vandaag continu en zonder onderbreking worden ontwikkeld. Zo konden ook transportmedia zoals draadloze RF (radiofrequentie) en IP (Internet Protocol) worden ontwikkeld met behulp van het KNX-protocol en kon cyberbeveiliging, in de vorm van KNX Secure, naadloos in de standaard worden geïntegreerd.
Strenge normen handhaven
Het EIB/KNX-systeem leverde zoveel meer op dan alleen een bus. Met een strikte definitie en gestandaardiseerde datapunttypes biedt KNX Interworking compatibiliteit tussen verschillende fabrikanten en toepassingen.
Essentiële pijlers zoals wereldwijde opleidingscentra en een certificeringssysteem voor producten waren en zijn nog steeds onontbeerlijk voor de kwaliteit van de producten en het succes van het systeem. Een van de belangrijkste factoren is de gemeenschappelijke softwaretool, ETS (Engineering Tool Software), om de apparatuur van alle fabrikanten in bedrijf te nemen. Daardoor staat de KNX-standaard vandaag sterker dan ooit en vormt hij een betrouwbare basis voor een professionele bouwinstallatie.
Weinzierl en KNX
Als leverancier van KNX-systemen spitst Weinzierl zich vooral toe op innovatie binnen de norm. Een voorbeeld daarvan is de Weinzierl KNX IP Multi IO 580, een universele in- en uitgangsmodule voor KNX-toestellen die specifiek zijn ontworpen om via IP te communiceren over het ethernet, i.p.v. via de groene twisted-pairkabel die typisch is voor KNX. De verbinding van KNX-toestellen met een twisted-pairkabel gebeurt via een KNX-IP-router.
Op het gebied van KNX RF en KNX Secure tonen innovatieve producten wat er vandaag mogelijk is met KNX. Draadloze KNX-toestellen kunnen op de bedrade bus worden aangesloten met een koppelaar, zoals de Weinzierl KNX RF/TP MediaCoupler 673.
Net nu de KNX Association haar dertigste verjaardag viert, bereiden wij ons bij Weinzierl voor op onze twintigste. KNX mag dan wel de technologische basis vormen van ons bedrijf en de jarenlange groei ervan, toch voelt het alsof we nog maar net begonnen zijn. Dankzij de visie van iedereen achter de KNX-standaard ziet de toekomst er spannend uit en we zijn ervan overtuigd dat het beste moet nog komen!