24. Oct 2017
Brussel, 24 oktober 2017 - KNX is de eerste en enige norm voor Smart Home en Smart Building, die overal ter wereld voldoet aan de hoogste veiligheidseisen op het gebied van cyber security. Dat is nu ook officieel bevestigd door internationale standaardiseringscomités. Met diens veiligheidsarchitectuur KNX Secure, die per direct EN 50090-4-3 gecertificeerd is, beschermt KNX de digitale infrastructuur van slimme gebouwen tegen hackersaanvallen en garandeert op deze manier maximale privacybescherming.
Digitale inbraken zijn verleden tijd!
Al langer waarschuwen IT-experts dat hackers zich in toenemende mate richten op Smart Home- en Smart Building-oplossingen. Er zijn steeds weer nieuwe gevallen waarbij ze voor hun digitale rooftochten gebruik hebben gemaakt van de zwakke punten van producten, interfaces of draadloze netwerken. "Tot nu toe kwamen inbrekers binnen via deuren en ramen. Nu is dat via draadloze- en communicatienetwerken. Met de digitale aansluiting van gebouwen zijn ook de gevaren veranderd. Hiervoor heeft alleen KNX het passende antwoord", legt Franz Kammerl, president van de KNX Association, uit.
De hoogste coderingsnormen
De ontwikkelaars van KNX hebben al vroeg op de nieuwe bedreigingen gereageerd en uitgekiende beschermingsconcepten voor slimme gebouwen in de wereldwijd leidende standaard geïmplementeerd. Daardoor is de veiligheidsarchitectuur KNX Secure ontstaan, die onder andere gebaseerd is op de internationaal conform ISO 18033-3 genormeerde veiligheidsalgoritmen zoals de AES 128 CCM-codering, om aanvallen op de digitale infrastructuur van gebouwen effectief te verhinderen en maximale privacybescherming te realiseren.
Dubbele veiligheid dankzij een dubbel beschermingsconcept
KNX Secure bestaat in feite uit twee mechanismen: KNX IP Secure beveiligt de IP-communicatie tussen de KNX-installaties. Hiervoor breidt KNX IP Secure het IP-protocol zo uit, dat alle overgedragen telegrammen en gegevens volledig gecodeerd worden. Terwijl KNX Data Secure door middel van codering en authenticatie ook de met de verschillende eindapparaten uitgewisselde gebruiksgegevens effectief beveiligt tegen onbevoegde toegang en manipulatie. Beide mechanismen kunnen met elkaar gecombineerd en parallel gebruikt worden, om voor maximale veiligheid te zorgen.
"Eindapparaten, interfaces, draadloze netwerken en communicatieprotocollen: Zwakke punten kunnen overal zijn. Daarom moeten Smart Homes en Buildings met de meest uitgebreide en op dit gebied wereldwijd unieke, erkende veiligheidsnorm beveiligd worden. KNX Secure!", aldus Franz Kammerl.
Voor meer informatie zie: http://KNXSecure.knx.org